Ritka felvétel a tengeri angyalról: a különleges lényt videóra vették
Egy tengerbiológus kutatás közben bukkant rá a tengeri angyalra.

tengeri angyal nyitóka
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alexander Semanov tengerbiológus a gerinctelen állatokra specializálódott. Ő a Moszkvai Egyetem Fehér-Tenger Biológiai Állomásának búvárvezetője, és gyakran igen viszontagságos körülmények között kell úsznia csapatával.

Semenov professzionális fotós is. Már kilenc éve vizsgálja a tenger alatti világot oxigénpalackos merülései során, és makrolencsével felszerelt vízálló géppel készít felvételeket parányi lényekről természetes közegükben. Ez segít olyan állatok tanulmányozásában, amiket nem lehetne laboratóriumi körülmények között vizsgálni, ilyenek a puhatestű organizmusok vagy a tengerfenéken élő másodlagos életformák. 

Tengeri angyal

A kutató célja, hogy a tenger alatti világ bemutatásával növelje a tengerbiológia népszerűségét. A Fehér-tengerbe merülve Semenov a misztikus nevű tengeri angyalt is lefilmezte: szinte földöntúli látványt nyújt ez az apró tengeri csiga.

A tengeri angyalok gyönyörű és titokzatos lények. Ez a hideg vizet kedvelő meztelen puhatestű az egyik legtanulmányozottabb létforma a tengerbiológusok körében, mégis keveset lehet tudni az életciklusáról. Egyszer csak megjelennek a jég alatt a tengerben, és pár héten belül már egy négyzetméteren akár 500 tengeri angyal is tobzódhat, amiknek mérete 3-5 centiméter. Ekkor párosodnak, majd kifejlődnek az apró tengeri angyalok, melyek lárvaállapotukban csak 1-33 milliméteresek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor a víz hőmérséklete 3-5 fokot emelkedik, a tengeri angyalok elvándorolnak, eddig még nem tudták feltérképezni, pontosan hova. A következő télen viszont újra megjelennek. A tudósok csak annyit tudnak, hogy akár hat hónapig is kibírják élelem nélkül, és jelentősen csökken a méretük az éhezés alatt. Eddig még azonban senki nem jött rá, hogyan lehetne nyomon követni útjukat.

8 ámulatba ejtő kép a víz alól: ismeretlen világot tárnak a szemed elé

Kiderült, kik nyertek a 2020 Víz alatti fotósa versenyen. 500 résztvevő több mint 5500 képéből válogatott a zsűri, a világ minden tájáról érkeztek pályázatok. 

(Borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük