"Telefonáltak, hogy találtak még 30 millió forintot"

Furcsa minisztériumi történet

Mégis megkapták a hajléktalanellátók a pénzt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli hajléktalanellátás november 1-jén kezdődik, innentől kapcsolnak turbó fokozatra az érintett szervezetek. Ehhez azonban pénz is kell, melynek egy részét az Összefogás Közalapítvány biztosítja. Vagyis csak biztosítaná, idén ugyanis csak több hónapos huzavona után kaptak pénzt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól - ráadásul csak a tavalyi összeg töredékét.

- November 8-án úgy tűnt, hogy nem kapunk egy forintot sem. Hiába telefonáltunk, leveleztünk a minisztériummal, nem történt előrelépés, emiatt fordultunk a sajtóhoz. Miután ez megtörtént, meglett a pénz, mi pedig azonnal kiírtuk a pályázatot - mesélte Győri Péter, a közalapítvány szakembere, aki elmondta azt is: ezt követően, előző hét szerdán telefonáltak a minisztériumból, hogy találtak még 30 millió forintot, így valószínűleg a 70 millió forint mellett még ezt is szétoszthatják a szervezetek között.

- Azt, hogy találtak még 30 millió forintot, nem kívánom kommentálni - közölte Győri Péter, aki egyelőre nem bizakodik, mint mondja, várnak még egy megerősítésre, hogy ez a pénz valóban a rendelkezésükre áll.

A bizalmatlanság érthető. Amint arról beszámoltunk, az ügy tavasz óta húzódik. Először az volt a terv, hogy megszüntetik a közalapítványt, mert nincs pénz, amit szét lehet osztani, így működése feleslegessé vált.

Mivel az érintettek jelezték az ezzel járó veszélyeket, nevezetesen, hogy így ellehetetlenülhet a téli hajléktalanellátás, a kormány módosított álláspontján, és végül nem szüntette meg a közalapítványt.

A történet időrendben: nincs pénz, van pénz, van pénz, de nem annyi, mégsincs pénz, mégis van pénz

A minisztérium először Győri Péter elmondása szerint 230 millió forintot ígért, majd váratlanul ismét azt mondták, hogy nincs pénz. Aztán jött az újabb hír, hogy mégis van pénz, de csak 70 millió forint.

A történet utolsó fejezete itt kezdődik: a NEFMI, bár megígérte a 70 millió forintot, továbbra sem kötött szerződést a közalapítvánnyal, így az érintettek a médiához fordultak. Ezt követően rendeződött csak a helyzet, előkerült a 70 millió forint, sőt, még 30-at találtak pluszban.

A gond, hogy a problémát csak november közepén sikerült lezárni, ami annyit jelent, hogy a pályázaton elnyert összegeket az ellátók legkorábban januárban kapják kézhez. Addig a szervezetek kvázi megelőlegezik a pénzt a minisztériumnak - annak érdekében, hogy ne álljon le az ellátás. Érdekesség, hogy a NEFMI lapunk kérdésére - amikor még arról volt szó, hogy 230 millió forintot kap az alapítvány -, azt közölte, hogy azért csúszik a szerződés megkötése, mert a közalapítvány a tavalyi elszámolást csak szeptember közepén nyújtotta be.

- Az elszámolás pénzügyi ellenőrzése még tart, a közalapítványtól hiánypótlást kellett kérnie a minisztériumnak - tették hozzá. Győri Péter erre úgy reagált, a közalapítvány július elsejével elszámolt, azóta egy tétel értelmezésén leveleznek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakember elmondása szerint a NEFMI ezután zárolta az összeget, és ezt követően harcolták ki a 70 milliós támogatást. A minisztérium ekkor kérdésünkre, hogy mikorra várható a pályázatok kiírása, azt közölte, a tárca 70 millió forintot biztosít az Összefogás Közalapítvány számára, amely késve adta le elszámolását, és a szerződéshez szükséges mellékletek beadását is késve teljesítette. A minisztérium arra nem tért ki válaszában, hogy a 230 millió forintból hogy lett 70 millió forint, majd nulla forint, aztán megint 70 millió forint.

Ezt is szeretjük