Kellemetlen pofont kapott Pintér a 8. kerületben
Érvénytelen lett a népszavazás, ami azt mutatta volna meg Pintér szavai szerint, hogy jó úton járnak-e a hajléktalanügy rendezésében.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Érvénytelen lett a hajléktalanok elleni népszavazás a VIII. kerületben, amelyről Pintér Sándor belügyminiszter úgy nyilatkozott: az majd választ ad arra, hogy jó úton járnak-e, vagy sem, és bebizonyíthatja, hogy a kitűzött célok helyesek.

Kocsis Máté bejelent. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

A 30 millió forintot felemésztő népszavazásra vasárnap került sor. A népszavazáson három kérdésre várt választ a polgármester.

Az egyik, hogy érvényben maradjon-e az alkotmányosan aggályos, kukázást tiltó rendelet, a másik, hogy tiltsák-e meg a kerületben a közterületen történő életvitelszerű lakhatást, a harmadik pedig, hogy a polgármester még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzattal a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület hajléktalanokkal kapcsolatos tehermentesítése érdekében.

Az érvényes válasz azonban elmaradt, mivel a választásra jogosult 57 ezer főnek csupán a 16%-a ment el a referendumra az érvényességhez szükséges 50% helyett. A 16% többsége viszont igennel szavazott mindhárom kérdésre. Azaz, a választásra jogosultak 16%-a mondta azt, hogy igen, jó úton jár a kormány, a döntő többség meg inkább nem mondott semmit.

Kocsis Máté szerint siker az érdektelenségbe fulladt népszavazás

Kocsis Máté az érvénytelenség ellenére is sikerként értékelte a szavazást, mint mondta, tízezer ember véleményét mindenképp figyelembe kell venni.

A polgármester szerint Józsefvárosban hagyományosan alacsony a részvétel minden választáson, a tavalyi önkormányzati választáson például a jogosultak épphogy 30%-a ment el voksolni, ezért elégedett, és büszke a kerületiekre, különösen, mert Józsefváros történetének első népszavazása volt a vasárnapi.

Kocsis Máté hétfőn közölte: nem fogja visszavonni a kukázás tilalmáról szóló rendeletet a 8. kerület, és helyi sajátosságokkal kiegészítve be fogja vezetni az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát is.

Ezt meg is teheti, mivel érvénytelenség esetén a döntés joga visszaszáll a képviselő-testületre. A részt vevő és igennel szavazó választókra hivatkozva Kocsis Máté emellett tárgyalásokat kezd majd a főpolgármesterrel és a fővárosi önkormányzattal annak érdekében, hogy igazságos, arányos és hatékony legyen a hajléktalanellátás, ezzel párhuzamosan pedig tehermentesítsék a kerületet.

Lesz program is

Kocsis Máté az MTI beszámolója szerint bejelentette, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködésével nagyszabású, 0-tól 24 óráig tartó közrendvédelmi akció kezdődik a szabálysértések visszaszorítására, megakadályozására.

A polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy "a hajléktanságból kivezető út megteremtéseként" programot indít az önkormányzat azoknak, akik a kerületben veszítették el otthonukat. Ismertette, hogy a Józsefvárosi lélek program lelki segítségnyújtási, életviteli, lakhatási, egzisztenciateremtési és közösségi program lesz.

Tájékoztatása szerint ebben azok a közterületen, krízisszállón, hajléktalanszállón vagy anyaotthonban élők vehetnek rész, akiknek előtte legalább öt évig állandó otthonuk volt a VIII. kerületben. Kocsis Máté elmondta: a program három pillérre épül, mentorálásra, munkára és lakhatásra, és a kerület gondoskodik az érintettek teljes körű egészségügyi ellátásáról is.

Munkaszerződés, lakás

Kifejtette, hogy a városrész városüzemeltetési szolgálata munkaszerződést fog kötni a programba kerülőkkel, illetve egyéves lakásbérleti szerződést is kötnek velük. Hozzátette: olyan lakhatási feltételeket fognak biztosítani, amelyek módot adnak arra, hogy családok ismét együtt éljenek, és lehetőséget teremtenek arra, hogy az újrakezdés könnyebb legyen.

Az egyéves bérleti szerződés lejárta után a társasházi lakóközösségek véleményét is kikérik az érintettekről, ami arra sarkallja a programban részt vevőket, hogy betartsák az együttélés szabályait - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ennek figyelembevételével hosszabbítják meg a bérleti szerződéseket.

A kerület szolidaritási akciót is indít, magánszemélyeket, vállalkozásokat vonnak be az elesettek otthonának felújításába. Kocsis Máté "kíméletlen" harcot ígért a lakásmaffia ellen, amely számos esetben a hajléktalanná válás oka. Jelezte: az elmúlt tíz év hasonló ügyeit ki fogják vizsgálni, és jelentést készítenek.
A polgármester arról is beszámolt, hogy a helyi tapasztalatok alapján a hajléktalanellátás újragondolását javasolja a szociális államtitkárságnak.

Érdemes volt népszavaztatni 30 millió forintért?

Ezt is szeretjük