Áll a bál Zuglóban a hajléktalanok miatt

Papcsák büntetőfeljelentést tesz

Mást mondanak a hajléktalanok, mást az önkormányzat, mást a szakember.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Büntetőfeljelentést tesz Zugló önkormányzata az Index.hu hírportálon megjelent valótlan állítások miatt - közölte lapunkkal az önkormányzat kérdésünkre, hogy miért is fosztották ki és hagyták magukra a zuglói hajléktalanokat a téli szezonban.

Az Index ugyanis cikkében azt állította, hogy az önkormányzat lebontotta a hajléktalanok kézzel összetákolt kuckóit, értékeiket elvette, majd azt mondták nekik, menjenek szállóra. Férőhely viszont nincs elég.

A cikk megjelenése után az állampolgári jogok országgyűlési biztosa bejelentette, vizsgálatot indít, és Zugló polgármesteréhez, Papcsák Ferenchez fordul kérdéseivel, amelyekre a törvényben megszabott legrövidebb határidőn, 15 napon belül vár választ.

Az ombudsman egyebek között a hajléktalanok sorsáról hozott kerületi rendelet végrehajtásáról, a kilakoltatás körülményeiről, a fedél nélküli emberek további életével kapcsolatos alternatívákról, a kerületi hajléktalanok elhelyezésének tervéről, annak realitásáról kérdezte levélben a polgármestert.

A zuglói önkormányzat kérdésünkre közölte, közleményt adtak ki az ügyben. Az önkormányzat állítja, a cikkben megfogalmazott vádak teljes mértékben alaptalanok, valótlan például az az állítás, miszerint a kerületben egyetlen, 40 férőhelyes éjjeli menedékhely működik.

- Zuglóban az önkormányzat támogatásával, 110 férőhellyel üzemel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vonat éjjeli menedékhelye is, így összesen 150 férőhely áll rendelkezésre - közölte az önkormányzat. A közleményben azt is leszögezik, nem volt szó kilakoltatásról, a hajléktalanok jogai nem sérültek.

- Az önkormányzat minden Francia úti hajléktalannak felajánlotta, hogy a személyes tárgyaikat az általuk magadott címre vagy őrzött helyre szállítja, ahol bármikor hozzáférhetnek. Kizárólag azok a hulladékok kerültek elszállításra, amihez az érintettek hozzájárultak - állítják.

Az Indexnek nyilatkozó hajléktalan ugyanakkor azt közölte: 150 ezer forintnyi értékét vitték el a szemeteskocsival, ruhákat és bútorokat.

Emellett az is tény, hogy visszatérve a kérdéses területre, a lap talált ott legalább egy hajléktalant, aki a "kilakoltatás" után is ott él.

Cseke Vanda, az önkormányzat sajtófőnöke lapunknak elmondta: a fotón szereplő hajléktalan tüdőbeteg, és nem kezeltetni magát. Emiatt pedig hiába is akarna szállóra menni, ott nem fogadják, nem fogadhatják, hiszen ahhoz kezeltetnie kellene a betegségét.

Az önkormányzat állítja azt is, hogy még 2011 elején együttműködési megállapodást kötött a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyházzal. Ennek eredményeként az éjjeli szálláshelyek létrehozásával és a nappali melegedők kialakításával már rendelkezésre állnak a kerületben azok a szociális intézmények, melyek kivezető utat biztosíthatnak a hajléktalanságból.

Az Indexnek ugyanakkor egy szociális munkás azt nyilatkozta: az, hogy elveszik a hajléktalanok ingóságait és lebontják a bódéikat, nem fog a hozzáállásukon változtatni.

Az utcai munkát is végző Matlári Ferenc tapasztalatai szerint ilyen módszerekkel a problémát nem lehet megoldani, a hajléktalanok egy része megpróbál a bevált helyen tovább élni, a többiek pedig más helyen folytatják ugyanazt az életmódot.

A munkás szerint kivezető út lehetne egy 13 hónapos program, ami Bécsben már bevált. A program során a hajléktalanok újra elsajátítják a közösségben élés szabályait, hogy takarítani kell, számlákat kell fizetni.

- Az embereket újra meg kell tanítani lakni. Mint a Tom Hanks-filmben, ahol a főhős hét évig élt egy szigeten, és amikor hazakerült, először a padlóra feküdt le aludni - magyarázta a szakember, aki szerint a zuglói módszer semmire sem jó, az ideiglenes telepeket csak a megfelelő programok indítása mellett szabad felszámolni.

Ezt is szeretjük