Téli autómosás: erre figyelj, hogy hosszabb életű maradjon a kocsid
Az autódnak télen van csak igazán szüksége a rendszeres mosásra.

automosas-tel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári időszakban talán neked is gyakrabban jut eszedbe, hogy lemosd az autót, mint télen, a 0°C körüli hőmérsékletben. Különösen abban az esetben, ha félted a fényezést, és nem gépi mosóban tisztíttatod a kocsidat.

Bár az autómosás télen nem móka és kacagás, valójában ilyenkor van igazán szüksége rá a kocsidnak. Az utakra szórt, maró hatású síkosságmentesítő szerek ugyanis nem tesznek jót sem az alváznak, sem a karosszériának.

Téli autómosás 

Bár macerásabb, de érdemes a kézi nagynyomású mosóval, gőzborotvával dolgoznod. Felülről lefelé haladva használd, különösen figyelj a kerékjáratívekre, az alvázra és a kipufogóra - ezek a részek érintkeznek leginkább a télen az utakra szórt sóval.

Ha hatékonyabb megoldást keresel, és nem vágysz foltos karosszériára, a habkefe lesz a te eszközöd. Ez nagyjából úgy néz ki, mint a gőzborotva, csak mosószer is van benne - az eszköz végén pedig egy kefe. Ha ezzel letisztítottad az autót, jöhet megint a gőzborotva.

És igen, a mosás után a mínuszokban szinte azonnal ráfagyhat a maradék pár csepp víz az autó szélvédőjére, nem beszélve arról, hogy elvben befagyhatnak az ajtók és az ablaktörlők. De egyrészt mostanában elég ritkák felénk a komoly telek, másrészt egy mikroszálas kendővel érdemes áttörölni a járgányt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mosás után

Amennyiben meg tudod oldani, érdemes a téli hónapokban a délelőtti, illetve a déli órákra időzíteni a mosást. Ha süt a nap, a mosásból visszamaradt víz nagy része meg is szárad. Ugyancsak megoldást jelenthet a fagyással kapcsolatos aggodalmakra, ha autómosást követően van alkalmad garázsban parkolni. Ha nincs saját, egy mélygarázs is megteszi - ahol egy-két óra alatt biztosan megszárad az autód, míg te ügyeket intézel.

Régi autók kvíze

Ezeknek a csehszlovák, keletnémet vagy épp orosz gyártmányú autóknak ugyan megvolt a maguk baja, de ahova kellett, elvittek. Felismered még őket?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük