Szennyeződések nélkül keserű a tea: csak ilyen vízből főzd a kutatók szerint
Ha jó minőségű otthonodban a csapvíz, felejtsd el a víztisztítót!

tea
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Önts magadnak egy csésze teát, majd hagyd kihűlni. Ha csapvízből készítetted, a tea felszínén valószínűleg vékony filmréteg keletkezik majd, mely megrepedezik, ha mozgatod a csészét.

A kutatók szerint számos tényező befolyásolja ennek a filmrétegnek a keletkezését, de elsődlegesen a vízben oldott kalcium-karboát felel érte. Mely a tea ízéhez is hozzátesz a svájci ETH Zürich kutatói szerint.

Szennyeződések nélkül keserű a tea

Ha a csapvíz nagy mennyiségű ásványi anyagot, például kalcium-karbonátot tartalmaz, akkor kemény víznek nevezik. Igen, ez az, amit a mosógép nem kifejezetten szeret, és a fürdőszobacsempén is megjelenik vízkő formájában. Ma már sok háztartásban használnak víztisztító, illetve vízlágyító készüléket, ám ezek alkalmazásával a víz, illetve a tea íze is negatívan befolyásolható.

- A csapvíz sok területen mészkőből álló víztartó rétegekből származik, ahol kalcium-karbonátot találunk, mely ízletesebbé teszi a csapvizet. Ha tökéletesen tiszta vízből főzünk teát, egyáltalán nem képződne filmréteg, viszont a tea meglehetősen keserű ízű lenne - magyarázza Caroline Giacomin a svájci ETH Zürich egyik kutatója.

A kihűlt tea felszínén keletkező filmréteg kialakulását befolyásolja még a főzési hőmérséklet, a teához adott cukor, citromlé vagy tej és ezenkívül a tea koncentrációja is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen sokan nem a csapvíz keménysége, inkább egyéb vízben oldott szennyeződések miatt aggódnak. A Greenpeace egy korábbi mikroműanyag-szennyeződéssel kapcsolatos vizsgálatáról korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Rákellenes teák

A következő rákellenes teák áldásos hatásaikat elsősorban hosszú távon, és mértékkel fogyasztva fejtik ki.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük