Állott víz: meddig szabad meginni, ha kint hagytad?
A szakértő választ adott a kérdésre.

viz-pohar
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy éjszakára elfelejtkezik egy kitöltött pohár vízről, majd később belekortyol - sokakban felmerül viszont a kérdés, hogy mindez nem jelent-e egészségügyi kockázatot.

Peter Cassell, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal élelmiszer-biztonsági szakértője szerint a rövid időre kint hagyott víz legfeljebb az élvezeti értékből ront egy kicsit, minőségi romlás ugyanakkor nem történhet benne. A levegőn hagyott víz pH-értéke ugyanakkor kismértékben megváltozik a szén-dioxid hatására, az állott ízt egy nagyon enyhe savasodás okozza. Önmagában viszont a víz nem romlandó, legfeljebb a lezáratlan tárolás miatt kerülhetnek bele baktériumok.

Meddig szabad meginni?

A kérdésben több döntő tényező is van. Egy megfelelően, lezártan tárolt csapvíz akár fél évig is eltartható, amennyiben viszont az ember a pohárba már beleivott, könnyen előfordulhat, hogy olyan mikroorganizmusok jutottak a vízbe, amik rövidítenek az eltarthatóságon. A klórozott csapvíz így egy-két napig élvezhető gond nélkül, ha tehát éjszakára kitettél egy pohár vizet, azt reggel, sőt, előbbi, egy-két napos határidő mellett, szobahőmérsékleten tárolva, később is fogyaszthatod

A tárolás eszköze sem mindegy: a műanyag flakonban tárolt vizet rövidebb ideig ajánlják fogyasztani, mint az üvegedénybe töltött italokat. A palackok ugyanis sok esetben egy biszfenol-A nevű anyagot tartalmaznak, amely például hő, napfény vagy magasabb savtartalmú ital hatására kismértékben kioldódik belőlük. A polietilén-alapú, BPA-mentes műanyagok ugyanakkor biztonságosak, így a PET-palackokat is érdemes lehet figyelni.

Csapvíz vagy ásványvíz?

Örök dilemma, hogy a csapvíz vagy az ásványvíz jelent-e jobb megoldást az egészségre nézve. Egyre többször kérdőjelezik meg az ásványvíz régóta hangsúlyozott áldásos hatásait, de az esetenként fertőzött, majd klórral fertőtlenített csapvíz gondolata is ijesztő sokak számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ásványi anyagokkal dúsított vizek és a gyógyvizek rövid távon jótékonyan hatnak a szervezetre, ám egyoldalú tápanyagbevitelt jelentenek, és a nehéz feldolgozásuk is megterhelő lehet. Ezért ajánlott őket időszakosan, vagy összetételtől függően felváltva fogyasztani, esetleg csapvízzel együtt.

Ezt ugyanis a közhiedelemmel ellentétben szigorú ellenőrzéseknek vetik alá, ráadásul ma már könnyen ellenőrizhető az is, hol milyen minőséget mértek a vízügyi szakemberek, és milyen anyagok találhatók a megtisztított ivóvizekben.

Ezt is szeretjük