Állott víz: meddig szabad meginni, ha kint hagytad?

A szakértő választ adott a kérdésre.

viz-pohar

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy éjszakára elfelejtkezik egy kitöltött pohár vízről, majd később belekortyol - sokakban felmerül viszont a kérdés, hogy mindez nem jelent-e egészségügyi kockázatot.

Peter Cassell, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal élelmiszer-biztonsági szakértője szerint a rövid időre kint hagyott víz legfeljebb az élvezeti értékből ront egy kicsit, minőségi romlás ugyanakkor nem történhet benne. A levegőn hagyott víz pH-értéke ugyanakkor kismértékben megváltozik a szén-dioxid hatására, az állott ízt egy nagyon enyhe savasodás okozza. Önmagában viszont a víz nem romlandó, legfeljebb a lezáratlan tárolás miatt kerülhetnek bele baktériumok.

Meddig szabad meginni?

A kérdésben több döntő tényező is van. Egy megfelelően, lezártan tárolt csapvíz akár fél évig is eltartható, amennyiben viszont az ember a pohárba már beleivott, könnyen előfordulhat, hogy olyan mikroorganizmusok jutottak a vízbe, amik rövidítenek az eltarthatóságon. A klórozott csapvíz így egy-két napig élvezhető gond nélkül, ha tehát éjszakára kitettél egy pohár vizet, azt reggel, sőt, előbbi, egy-két napos határidő mellett, szobahőmérsékleten tárolva, később is fogyaszthatod

A tárolás eszköze sem mindegy: a műanyag flakonban tárolt vizet rövidebb ideig ajánlják fogyasztani, mint az üvegedénybe töltött italokat. A palackok ugyanis sok esetben egy biszfenol-A nevű anyagot tartalmaznak, amely például hő, napfény vagy magasabb savtartalmú ital hatására kismértékben kioldódik belőlük. A polietilén-alapú, BPA-mentes műanyagok ugyanakkor biztonságosak, így a PET-palackokat is érdemes lehet figyelni.

Csapvíz vagy ásványvíz?

Örök dilemma, hogy a csapvíz vagy az ásványvíz jelent-e jobb megoldást az egészségre nézve. Egyre többször kérdőjelezik meg az ásványvíz régóta hangsúlyozott áldásos hatásait, de az esetenként fertőzött, majd klórral fertőtlenített csapvíz gondolata is ijesztő sokak számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ásványi anyagokkal dúsított vizek és a gyógyvizek rövid távon jótékonyan hatnak a szervezetre, ám egyoldalú tápanyagbevitelt jelentenek, és a nehéz feldolgozásuk is megterhelő lehet. Ezért ajánlott őket időszakosan, vagy összetételtől függően felváltva fogyasztani, esetleg csapvízzel együtt.

Ezt ugyanis a közhiedelemmel ellentétben szigorú ellenőrzéseknek vetik alá, ráadásul ma már könnyen ellenőrizhető az is, hol milyen minőséget mértek a vízügyi szakemberek, és milyen anyagok találhatók a megtisztított ivóvizekben.

Ezt is szeretjük