Tudod, hogy neked jár ez a pénz? Sokat hozhat, ha ezzel tisztában vagy
Pénzhez juthatsz akkor is, ha nem tudsz dolgozni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A táppénz és a betegszabadság szavak két esete: ha te kerültél olyan egészségi állapotba, hogy nem tudod a munkádat végezni, vagy pedig a gyermekedet kell ápolnod.

A kieső jövedelmet azonban valahogy pótolni kell, erre való a táppénz, amelynek szabályait a betegszabadságéval együtt most ismertetjük.

Mikor vehető ki a betegszabadság?

Ha megbetegedtél, és ezért nem tudsz dolgozni, az első 15 munkanapra betegszabadságot vehetsz ki, amely nem azonos a táppénzzel. Ez a szabadság nem jár, ha üzemi baleset vagy foglalkoztatási betegség gátol meg a munkavégzésben, ezek ugyanis a táppénz kategóriájába tartoznak.

Mikor lehetsz jogosult a táppénzre?

Táppénzre a saját, és a gyermeked betegsége okán is jogosulttá válhatsz, alapvető feltétele, hogy legyen egészségügyi biztosításod, illetve kötelezettséged egészségbiztosítási járulék fizetésére. A másik fontos dolog, hogy orvosi igazolással kell alátámasztanod az igényedet.

Mennyi időre jár a táppénz, és mekkora összeg?

A táppénz arra az időszakra jár, amely alatt elesel a keresetedtől, de maximum egy évig folyósítják. Az, hogy pontosan meddig számíthatsz rá, függhet az igénylés alapjától - hogy magad, vagy a gyermeked betegsége-e az ok -, de attól is, hogy egy éven belül részesültél-e korábban táppénzben. Ezt hívják táppénzelőzménynek, amely esetén azt az időt bele kell számítani az aktuális jogosultság időtartamába. Hogy mekkora összeget kapsz, az elsősorban a jövedelem összegétől függ, amelyből naptári napi átlagot számolnak.

Gyermekápolási táppénz - gyáp

A gyermekápolási táppénz akkor illet meg, ha a gyermeked még nincs 12 éves. Ugyanaz a három feltétel vonatkozik rá, mint saját betegség esetén, azonban az ideje a gyermek életkorától függ, illetve attól, hogy egyedül neveled-e.

Ha 1 év alatti, akkor annak betöltéséig nincs időkorlát, amennyiben 1 és 3 év közötti, akkor alapesetben évi 84 naptári nap, ha 3-6 éves, akkor 42, 6-12 éves korig pedig 12 lehet a folyósítási napok száma. Utóbbi egyedülálló szülőként emelkedhet.

Ha munkanélküli vagy

Ha nincs munkád, nincs kereseted, akkor is igényelhetsz támogatásokat, amelyekkel javíthatsz a pénzügyi helyzeteden.

Ezt is szeretjük