Tanulni akarsz? Majd a főnököd fizeti!
A tanulmányi szerződés
Nincs is jobb módja annak, hogy tanulj, minthogy szerződést kötsz a főnököddel, ő pedig állja a tandíjat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára emlékszel a Miért éppen Alaszka? című sorozatra, ahol a főszereplő, Dr. Joel Fleischman egy korábban nyert ösztöndíjnak köszönhetően az egyetem elvégzése után Alaszkába megy, ahol négy évig kell dolgoznia.

Joel boldogan utazik a jó állás reményében, ám amikor odaér, kiderül, hogy hely hiányában át kell helyezniük máshová - ahonnan viszont menekülne. A szerződése miatt azonban nem teheti, hiszen az egyetemet tanulmányi szerződéssel végezte: annak fejében finanszírozták a tanulmányait, hogy utána négy évig orvosként dolgozik majd.

De mi is az a tanulmányi szerződés?

Tanulmányi szerződést a munkáltató szakemberszükségletének biztosítása érdekében köthet, melyben vállalja, hogy a tanulmányok ideje alatt támogatásban részesít, ám ezzel arra kötelez, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytasd, illetve a képzettség megszerzése után meghatározott ideig, de legfeljebb öt évig nála dolgozz. A dolog tehát jól hangzik, ám az már igencsak nézőpont kérdése, hogy valóban megéri-e. Mielőtt tehát bármit is aláírnál, mérlegelj!

Ami mellette szól

A munkáltató azzal, hogy szerződést köt veled - amelyet mindketten aláírásotokkal hitelesítetek -, vállalja, hogy - a legjobb esetben - minden kiadásodat állja, legyen szó munkaidő-kedvezményről, felkészülési időről és ezen időkre járó díjazásról, a tandíjról, a vizsgadíjról, a tankönyvek áráról vagy éppen az utazási-, étkezési- és szállásköltségekről. Legtöbbször a tandíj legalább 50%-át, legfeljebb 80%-át fizeti a munkaadó, a maradékot viszont neked kell állnod – az önerő által tesznek téged is motiválttá.

A törvény szerint a vizsgákra való felkészülésedhez négy munkanap jár, amibe a vizsga napját is bele kell számolni. Ha pedig egy nap több tárgyból kell vizsgát tenned, akkor a négy munkanap vizsgatárgyanként számítandó. A nagyobb lélegzetvételű dolgozatok elkészítéséhez - évfolyamdolgozat, szakdolgozat, diplomamunka - tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani a munkáltató. A törvény értelmében ennek a szabadidőnek az igénybevételekor nem jár díjazás, ám előfordul, hogy azokra a napokra átlagkeresetet biztosítanak.

Jó, ha tudod!
Érvényes szerződés esetén a munkáltatód köteles a meghatározott költségeket a megjelölt tanulmányaid befejezéséig finanszírozni.

Ami ellene szól

A tanulmányi szerződés nem fenékig tejfel, hiszen az egy dolog, hogy a munkáltató a tanulmányaid során felmerülő költségek nagy részét átvállalja. A szerződés rád nézve is tartalmaz kötelezettségeket, amelyeket a törvény értelmében szankciók nélkül te sem hagyhatsz figyelmen kívül. Ilyen például a már említett határozott időre szóló, de legfeljebb öt éves munkaviszony, amelyet a szerződés értelmében nem szakíthatsz meg kedved szerint, vagy ha éppen életed állását kínálják.

Ha azonban mégis megszakítod a munkaviszonyod, vagy a szerződést más módon szeged meg - például nem az iskolai előírásoknak megfelelően tanulsz, az előírt vizsgákat nem, vagy a szerződésben vállaltakhoz képest nem megfelelő eredménnyel teszed le -, akkor egy összegben, az érvényes kamattal növelve köteles vagy visszatéríteni a támogatás - költségek, továbbtanulással kapcsolatos távollétek idejére járó átlagbér - teljes összegét vagy a finanszírozott költségek időarányos részét.

Jó, ha tudod!
Ha a munkáltatód szegi meg a tanulmányi szerződésben vállaltakat, például nem biztosítja a szerződésben álló támogatást vagy szabadidőt, akkor te is mentesülsz a kötelezettségeid alól, ezen felül követelheted a meg nem fizetett tandíj iránti igényedet, valamint a szerződésben rögzített időt nem leszel köteles a munkáltatónál eltölteni.

Írásban és részletesen

Ha úgy döntesz, hogy tanulmányi szerződést kötsz, akkor mindenképpen ügyelj arra, hogy a szerződéskötés írásban történjen, és azt a munkáltatóddal együtt aláírással hitelesítsétek!

Emellett minden olyan elvárást tartalmazzon, amely a jövőben esetleg vitákat vethet fel, például a munkáltatót terhelő támogatás formáját és pontos összegét, valamint azt, hogy milyen lehetőségekre számíthatsz tanulmányaid befejeztével.

A munkáltató ugyanis arra is kötelességet vállalhat, hogy a megszerzett képzettségnek megfelelő munkakörbe helyez át, ám ha ez nem szerepel a szerződésben, akkor nem köteles automatikusan biztosítani az új végzettségnek megfelelő munkakört és munkabért. A vitás kérdéseket tisztázzátok, és csak olyan szerződést írj alá, amelynek minden részletét ismered, és egyet is értesz vele!

Ezt is szeretjük