Bajba kerülhetsz, ha elteszed az utcán talált pénzt
Kevesen tudják, mit kell tenni, ha találnak valamit az utcán. Megtartani nem szabad.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi a teendő, ha az utcán sétálva egy aranyláncra bukkansz? És akkor, ha egy pénztárcára, vagy ha egy ókori lelet akad a kezedbe? Vajon megtarthatod a talált tárgyakat, vagy az még az elvesztés után is a tulajdonost illeti?

Mi a teendő hasonló esetben, ha a törvényeknek megfelelően szeretnél eljárni? Ennek jártunk utána.

Aranyrúd a budapesti utcán

Nemrég két közmunkás dolgozott a budapesti VIII. kerületben, amikor takarítás közben egy furcsa zacskót találtak. A tasakban egy aranyrúd volt - épp olyan, amilyen a filmekben. A két ember azonnal szólt a főnöküknek, majd értesítették a rendőrséget is, miféle leletre bukkantak a Golgota téren.

A rendőrség lefoglalta a kincset. Az aranyrúdnak látszó valamiről később kiderült, hogy tényleg csak annak látszó valami: egészen pontosan egy réztömb. A nagy darab fém a józsefvárosi jegyzőhöz került, ott foglalkoznak ugyanis a talált tárgyakkal. Hogy az elvesztett kamu aranyért azóta jelentkezett-e a tulajdonosa, nem tudni - de az mindenképpen őt illeti meg.

Mindent meg kell tenni

Ugyanis ha valaki közterületen talál valamit, ami feltehetőleg más valaki tulajdona, akkor mindent el kell követnie azért, hogy az a tulajdonosához visszakerüljön. Az idén átszabott Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó passzusa nem változott, talált értéket nem szabad megtartani.

Könnyű a dolgunk, ha iratokat találunk, akkor egyszerűen csak küldjük vagy vigyük el azokat a gazdájuknak. Ám mivel magánnyomozót mégsem fogadhatunk minden, az utcán talált kulcscsomó vagy pénztárca mellé, a legjobban akkor cselekszünk, ha fogjuk, és bevisszük azt a helyi önkormányzat jegyzőjéhez. A jegyzői kabinetek foglalkoznak a talált tárgyakkal, ha elvesztettünk valamit - és nagyjából sejtjük is, hogy hol -, akkor érdemes először ott keresni.

A vonaton hagyott tárca a MÁV, a kertben talált ókori lelet az állam felelőssége

Azonban például ha a buszon, bármilyen váróteremben, ügyfélszolgálati irodában vagy vendéglátóhelyen botlunk bele bármibe, amit valaki elhagyhatott, akkor ne menjünk el se a rendőrségre, se az önkormányzathoz.

Egyszerűen csak adjuk oda a talált tárgyat a hely üzemeltetőjének, ahol találtuk. Innentől már az ő dolguk a kezelése: három hónapig kötelesek megőrizni, és a tulajdonosnak visszaadni.

Ha viszont bárhol, jártunkban-keltünkben bukkannánk kincsre - akár régészeti leletre, akár nemesfém tárgyakra -, amiről sejtjük, hogy nem a szomszéd bácsi hagyta el, akkor azt minden esetben kötelesek vagyunk bejelenteni. Minden ilyesmi ugyanis az állam tulajdona, még akkor is, ha esetleg a saját kertünkben, ásás közben fordítunk ki néhány furcsa fémdarabot a földből. Ilyenkor azonnal szólnunk kell az illetékes - általában a megyei - múzeumnak, különben megsértjük a törvényt.

Ezt is szeretjük