220 ezer forintot fizethet vissza a bankod: kikre vonatkozik?
A bankok elszámoltatásáról szóló törvény miatt komoly összegek landolhatnak az adósoknál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Lízingszövetség szerint a kihelyezett összeg 10-20%-a járhat vissza az elszámolási törvény alapján az autójukra hitelt felvevők számára.

Egy átlagos adós így nagyjából 200 ezer forintra számíthat, ám egyelőre nem ismerjük a Magyar Nemzeti Bank képleteit. Akár 700 ezer adós is érintett lehet.

700 ezer fő kaphat vissza pénzt

Az MTI idézi a Magyar Lízingszövetség adatait, melyek alapján feltételezhető, hogy az elszámolási törvény által érintettek köre akár 700 ezer fősre is rúghat, az átlagosan kihelyezett összeg mennyisége pedig átlagban 2 millió forint. Ekkora mértékben adósodott el autóvásárláskor az átlagos hitelfelvevő.

A szövetség szerint egy 2007-es, jellemezően 60 hónapos átlagos lízingszerződéssel számítva a kihelyezett összeg 11%-a, azaz nagyjából 220 ezer forint járhat vissza.

A visszajáró összeg természetesen nagyban függ az egyoldalú kamatemelés mértékétől. Jellemzően 2008 vége és 2009 közepe közt emeltek kamatot a lízingcégek a válság hatására.

Ez azt jelenti, hogy az egyoldalú kamatemelésből származó különbözet visszatérítésére csak azok számíthatnak, akiknek ebben az időszakban is érvényes szerződésük volt. Az árfolyamgátból származó törlesztőrészlet-emelkedést minden devizahitelesnek megállapítják.

Brutális összegek cserélhetnek gazdát

A kormány szeptemberben döntött a bankok elszámolását szabályozó törvényről. A tervezet szerint 1,3 millió családot érinthet az elszámoltatás, mely kötelezi a pénzintézeteket arra, hogy az egyoldalú kamatemelésből és az árfolyamrésből származó kamatemelések összegét visszamenőleg is megtérítse a hiteleseknek.

Csak a devizában felvett autóhiteles lízingállomány mértéke 1400 milliárd forintra rúghat és 700 ezer szerződést érinthet. A bankok és pénzintézetek összesen akár 1000 milliárd forintnyi összeget is visszatéríthetnek ügyfeleiknek a törvény miatt. Ennek a hitelesekre gyakorolt várható hatásaival részletesebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Ezt is szeretjük