Nagyon ritka jelenséget láthatsz ma este: hóhold tűnik fel az égen

Több feltételnek is teljesülnie kell, hogy létrejöjjön ez a fajta szuperhold. 2019-ben minden összejött hozzá.

szuperhold-nagy
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Látványos jelenséget figyelhetnek meg ma este azok, akik az eget kémlelik, a CNN cikke szerint ugyanis kedd este várható 2019 legjelentősebb szuperholdja. Ilyenkor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, és a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb lesz. A kifejezést az asztrológusok nem használják, mert a holdtölte és a földközelség egybeesésének nincs csillagászati jelentősége.

A Hold látszólagos mérete ilyenkor körülbelül 14%-kal, a fényessége pedig 30%-kal nő meg a legkisebb értékhez képest. Az északi félteke téli hónapjaiban a jelenség valamivel erősebb, mert a Föld a pályáján ilyenkor közelebb van a Naphoz, így a Holdat több napfény éri. Szuperhold akkor tud létrejönni, ha a Hold a keringési pályáján a legközelebb van a Földhöz, és éppen telihold van.

A ma esti jelenséget 17 óra körül már megfigyelhetik az érdeklődők, a Hold a napnyugta után válik majd különösen látványossá. A régi időkben a néphagyomány szerint a holdtöltéknek különböző neveket adtak aszerint, hogy melyik évszakban bukkantak fel. A februári jelenséget hóholdnak nevezték, a kifejezést Amerikában és Európában is használták a tél végi nagy havazások miatt.

Fotók: Getty Images.

Különös fénykör tűnt fel az égen

Gyönyörű halójelenséget fotóztak nemrég Budapest felett. A Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai jelenséget a 8-12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. 

Ezt is szeretjük