Miért villogott a csillag fénye? A tudósok szerint idegenek jelzése lehetett
Máig nincs megnyugtató magyarázat a szabálytalan alakú, ismeretlen objektumokra.

vilagur
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A KIC 8462852 néven számon tartott csillag igen messze, 1500 fényévre van a Földtől, mégis sokan különlegesnek tartják. A Hattyú csillagkép égitestét már régóta figyelik, és 2009-ben hivatalosan is felvették azon csillagok listájára, amelyek körül akár a Földhöz hasonló bolygó is keringhet.

A felfedezést követően a Planet Hunters nevű megfigyelőcsoport amatőr csillagászai a Kepler-űrteleszkóppal figyelték, 2015-ben pedig körülötte keringő, szabálytalan alakú, ismeretlen objektumokra lettek figyelmesek. 

A csoport vélekedése szerint a tárgyakat egy idegen civilizáció építhette. A jelenséget Tabetha S. Boyajian csillagásszal osztották meg először, aki támogatta elképzeléseiket, ennek tiszteletére kapta KIC 8462852 a Tabby csillaga nevet. 

Mi kering körülötte?

A kutatók megfigyelései szerint először 15%-ot esett a csillag fénye, majd szabálytalan időközönként, de sorozatos pislákolást vettek észre az égitest előtt. Ezt eleinte ütközésből származó törmelékként és üstökösviharként definiálták, de a kutatók úgy vélték, megnyugtató magyarázatot még így sem tudnak adni a látottakra.

vilagur

Jason Writh, a Penn State Egyetem csillagásza a felfedezés kapcsán elmondta, elbűvölte a látvány, és bár természetesen mindig az utolsó számításba vehető hipotézisnek tartják az idegen civilizációt, ez éppen úgy nézett ki, ahogyan elképzelné az ember az idegenek nyomait.

Sikertelen kutatások

Ugyanezen évben megpróbálták a kutatásokat a rádiójelekkel folytatni, de a kutatók szándékos és űrhajókról árulkodó jeleket sem tudtak felfedezni. Ez azonban még mindig nem volt elegendő a cáfolathoz.

2016-ban Bradley Shaefer, a Louisana Egyetem tudósa kiszámolta, mekkora méretűnek kellene lennie az üstökösöknek a megfigyelt fényerőcsökkenéshez, ám a végeredményben kapott nagysággal még a Naprendszerben nem találkoztak. A megnyugtató magyarázat ezért a mai napig függőben maradt, és nem derült ki, hogy mik lehetnek a szabálytalan alakú, ismeretlen objektumok.

Ezt is szeretjük