Megvan, mikor lépünk kapcsolatba a földönkívüliekkel: ijesztően közeli az időpont
Nagyon közel fedezhetik fel őket.

univerzum
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az emberiség kézzelfogható bizonyítékkal nem rendelkezik a földönkívüli életről, a világegyetem hatalmas méretei sokakat elbizonytalanítanak abban, hogy a néhány billió galaxisban egyedül élnénk.

Chris Impey csillagászati kutató szerint a földön kívüli élet folyamatos keresése hamarosan meghozhatja az eredményét. A Futurism című tudományos lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, kevesebb mint két évtized múlva megtaláljuk az életet a bolygónkon kívül, bár nem egészen úgy, ahogy elképzeltük.

Földön kívüli élet a közelben

A nagy felfedezés a tudós becslése szerint 10-15 év múlva következhet be, csak az nem valószínű, hogy a megtalált élet intelligens volna. E ténytől függetlenül érdemes lesz fókuszálni az életformára a kutatásokban, különösen azért, mert Impley szerint erre akár egészen közel, a saját Naprendszerünkben is rálelhetnek.

A becsléséhez hozzátette, még azt sem tartja teljesen kizártnak, hogy a Mars felszín alatti rétegeiben, szikláiban is akadnak meglepetések, amelyeket egyelőre nagyon nehéz feltárni, de bizonyítékul szolgálhatnának akár egy korábbi életforma lehetőségére.

Itt is találhatnak életet

Potenciális forrásnak említette még az Európét, a Jupiter legnagyobb holdját, amelyet igazi jeges vízi világ borít be, de a távolabbi exobolygókat is. A kutatás határait leszűkítve viszont az exobolygók felszíni vizsgálata helyett inkább az atmoszférájuk kutatására összpontosítana.

A következő néhány évben a James Web űrteleszkópokkal és más érzékelőeszközökkel, biomarker anyagok segítségével kereshetnek például oxigént és metánt az exobolygók atmoszférájában: a Földhöz hasonló karakterű bolygó megtalálásával a mikrobális életet is bizonyíthatják.

Amíg az Föld az egyedüli bolygó, amiről tudjuk, hogy létezik rajta élet, Impey szerint a hozzá hasonló égitestek jelenthetnek megoldást az élet keresésében. A komplex mikroorganizmusokra kell szűkíteni a keresést, ami lehetőséget adhat az emberiségnek arra is, hogy tanuljon a példából, és ne az exobolygó sorsára jusson a jövőben.

A csillagász azt is hozzátette, hogy a kutatásokhoz jelenleg teljes felszereléssel rendelkeznek, a technikai feltételek teljesülésével pedig minden új SETI, azaz földön kívüli intelligencia keresésére irányuló vizsgálat körülbelül olyan eredményes lehet, mint az összes korábbi kísérlet együttvéve.

Ezt is szeretjük