A babákat nem érdekli a háború: volt, akinél menekülés közben jött a baba, más a kórház pincéjében szült

Az orosz-ukrán konfliktus a kismamák helyzetére is hatással van.

GettyImages-1238870902
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár Ukrajnában harcok dúlnak, és az ottaniak számára semmi sem ugyanolyan, mint egy héttel ezelőtt, az élet nem áll meg: az esedékes szülések megindulnak függetlenül attól, hogy hol van éppen a kismama. Az ilyen szituációkból több különleges eset is kerekedett az elmúlt napokban, melyek közül kettő is Magyarországon történt.

A Police.hu közlése szerint az Ukrajnából menekülők között szerdán vonattal érkezett a Nyugati pályaudvarra egy többgenerációs család is egy várandós nővel, akinél már beindultak a szülési fájások. A család a Nyugati pályaudvaron kért segítséget a rendőröktől, akik mentőt hívtak. A kismama csütörtök hajnalban a kórházban adott életet egy egészséges kisfiúnak.

Szülés háború idején

Egy másik Ukrajnából érkezett kismama a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján hozta világra egészséges gyermekét kedden este, terhességének 40. hetében. A kismama családjával együtt az ukrajnai Husztról menekült el a hazájában dúló háború miatt az egyetem tájékoztatása szerint. dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: a szülés időpontjában egy kárpátaljai származású, a klinikán gyakorlatot folytató szülésznő tudott anyanyelvén beszélni a kismamával.

A két menekült asszony olyan szempontból szerencsésebb helyzetben van, hogy újszülöttjükkel együtt megfelelő ellátásban részesültek életük nagy pillanatában. Ám az Ukrajnában maradt kismamák állapota kevésbé megnyugtató: sokan a kijevi kórház óvóhelyként használt pincéjében kényszerülnek átélni a szülést.

Kiemelt kép: Anadolu Agency/Getty Images/Aytac Unal

Ezt is szeretjük