Benőtt szőrszálak, gyulladt szőrtüszők: szüntesd meg házilag!

Gyors és hatékony módszerekkel szüntetheted meg a szőrtelenítés miatt fellépő bőrproblémákat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szőrtelenítésre sokan szükséges rosszként tekintenek, főleg, ha emiatt fájdalmas, benőtt szőrszálakkal és gyulladt szőrtüszőkkel kell megküzdeniük.

Ha téged is érint a problémák valamelyike, esetleg mindkettő, néhány apró praktikával megszüntetheted a gondot, később pedig megelőzheted a kialakulását.

Benőtt szőrszálak ellen

Akár borotvával, akár gyantával, akár epilátorral szőrtelenítesz, megeshet, hogy néhány szőrszál nem bújik ki, hanem egyszerűen benő a bőröd alá. Ez nemcsak azt a hatást kelti, mintha hiányos lett volna a szőrtelenítés, de olykor fájdalmas lehet, akár elfertőződhet vagy be is gyulladhat, ami odáig fajulhat, hogy bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Megelőzés

A fentiek miatt érdemes megelőzni a bajt. Minden szőrtelenítés előtt radírozd át a lábadat! Ezt házi készítésű testradírral is megteheted: korábbi cikkünkben megismerkedhetsz a bőrtípusodnak megfelelő kence receptjével. Így eltávolíthatod az elhalt hámsejteket, és a szőr kisebb eséllyel ragad bent.

Bőrápolási tippek

Nem csupán a szőrtelenített bőr ápolása fontos. Nézd meg, mit ajánl szakértőnk annak érdekében, hogy mindig szép legyen a bőröd tiniként is!

Eltávolítás

Ha mégis benőtt néhány szőrszál a bőröd alá, nem feltétlenül kell kozmetikus segítségét kérned az eltávolításhoz. Tégy az érintett területre meleg vizes borogatást néhány perc erejéig, a bőr felpuhítása céljából. Fertőtleníts le egy tűt vagy egy szemöldökcsipeszt, majd a borogatás levétele után óvatosan piszkáld fel és húzd ki a szőrszálat. A helyét is fertőtlenítsd - a legegyszerűbb, ha áttörlöd alkoholos arctisztítóval.

Gyulladt szőrtüszők

A szőrtüszőgyulladás kialakulhat benőtt szőrszál vagy bakteriális fertőzés miatt is. Ez gyakran sokkal súlyosabb és fájdalmasabb, mint a benőtt szőr, nehezebben gyógyul, és ha nem kezelik megfelelően, romlik a helyzet.

Megelőzés

Ugyanúgy, ahogyan a benőtt szőrszálak elkerülésénél, a szőrtüszőgyulladás megelőzése szempontjából is érdemes bőrradírozás és forró tusolás után szőrteleníteni.

Fontos, hogy az eszköz, amit használsz, tiszta legyen, a művelet végeztével pedig a lábadat is megtisztítsd a rajta maradt különböző anyagoktól és kihullott szőrszálaktól.

Gyógyítás

Súlyos esetben orvoshoz kell fordulni, de egy kisebb szőrtüszőgyulladást otthon is kezelhetsz. A következő borogatás beválik: két deci vízhez adj 10-15 csepp teafaolajat, márts bele vattát, ezt pedig helyezd az érintett területre reggel és este. Ugyanezt megteheted kamillateával is. Felgyorsíthatod a gyógyulást, ha a kezelés ideje alatt C-vitamint szedsz.

Ezt is szeretjük