Érdekesség: így szoptat egy képviselő a Parlament falain belül

Szél Bernadett LMP-s képviselő mesél a hazai és a külföldi viszonyokról. Van különbség.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Augusztus 1. és 7. között tartották a szoptatás világhetét, és mint megtudtuk, a téma az LMP-s Szél Bernadettet is érinti. A képviselőt arról kérdeztük, a Parlament falain, illetve a strasbourgi Európa Tanács épületében hogy tudja a szoptatást megoldani.

Idén 20. alkalommal került sor a szoptatás világhetének ünneplésére. Becslések szerint évente egymillió gyermeket veszítünk el amiatt, mert nem szoptatják őket, vagy nem elég hosszú ideig, és sok millióra tehető azoknak a száma, akik ugyanilyen okból megbetegednek, kórházba kerülnek, illetve nem fejlődnek megfelelően.

Legalább hat hónapos korig

A WHO ajánlása szerint minden csecsemőt legalább hat hónapos korig csakis anyatejjel kellene táplálni, a gond, hogy erre sok helyen nincs lehetőség. Sokan kénytelenek a szoptatást saját autójukban vagy egy WC-ben megoldani, ami minden, csak épp nem ideális helyszín. Senki nem örülne annak, ha az ebédjét a mellékhelyiségben kellene elfogyasztania.

A Parlament egyetlen kismamája sokáig Selmeczi Gabriella volt, ez a szerep most Dúró Dóra jobbikos képviselőé. Sokan nem tudják, de az LMP-s Szél Bernadett is érintett a témában, mivel még ő is szoptatja másfél éves gyermekét.

A Parlamentben sincs szoptatószoba

-  Szívügyem a szoptatás, első gyermekemet két éves koráig szoptattam, második gyermekem pedig másfél éves, és még őt is. Mivel a Parlamentben nincs szoptatószoba, így vagy az autóban, vagy a frakcióirodában szoptatom a kicsit, miután valamelyik családtag, rokon behozta - mesélte a képviselő, aki az Európa Tanács LMP-s delegáltjaként a strasbourgi helyzetet is ismeri.

- Az Európa Tanácsban egészen más a helyzet, ott nem volt szükség arra, hogy szoptatószoba után kutassak, az általam használt iroda kialakítása ugyanis olyan, hogy az anyák nyugodtan meg tudják a kicsiket etetni. Az ET-ben egyébként az sem jelent problémát, ha az anya viszi magával mindenhova a kicsit. Itthon nem lehet az ülésterembe bevinni, egy frakciótársam már megpróbálta, eltávolították - mesélte a képviselő.

A cél, hogy mindenhol legyen

Kérdésünkre, hogy mit nyernének a választók azzal, ha a Parlamentben is lenne szoptatószoba, a képviselő elmondta, nem csak ez a cél, hanem az, hogy minden munkahelyen és közintézményben legyen egy olyan koedukált helyiség, ahol a gyereket a szülő - akár az apa, akár az anya - el tudja látni.

- Ez egy jelzés lenne intézményi részről, hogy ez fontos, egy gesztus, egy figyelmesség - magyarázta a képviselő, aki szerint mindez nem pénzkérdés, az állami, önkormányzati intézményeknél elég lenne a politikai szándék.

A képviselő egyébként tavaly, ugyanígy a szoptatás hetén, egy magánakció keretében mérte fel, hogy állunk a kulturált szoptatás terén.

A képviselő egy kórházban, egy önkormányzat épületében és egy bankban akarta gyermekét ily módon táplálni, ám ehhez sehol nem volt megfelelő felszereltség. Kísérletének ugyanaz volt a cél, azt akarta elérni, hogy a törvényalkotók jobban összpontosítsanak ennek a problémának a megoldására.

Ezt is szeretjük