Érdekesség: így szoptat egy képviselő a Parlament falain belül

Szél Bernadett LMP-s képviselő mesél a hazai és a külföldi viszonyokról. Van különbség.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Augusztus 1. és 7. között tartották a szoptatás világhetét, és mint megtudtuk, a téma az LMP-s Szél Bernadettet is érinti. A képviselőt arról kérdeztük, a Parlament falain, illetve a strasbourgi Európa Tanács épületében hogy tudja a szoptatást megoldani.

Idén 20. alkalommal került sor a szoptatás világhetének ünneplésére. Becslések szerint évente egymillió gyermeket veszítünk el amiatt, mert nem szoptatják őket, vagy nem elég hosszú ideig, és sok millióra tehető azoknak a száma, akik ugyanilyen okból megbetegednek, kórházba kerülnek, illetve nem fejlődnek megfelelően.

Legalább hat hónapos korig

A WHO ajánlása szerint minden csecsemőt legalább hat hónapos korig csakis anyatejjel kellene táplálni, a gond, hogy erre sok helyen nincs lehetőség. Sokan kénytelenek a szoptatást saját autójukban vagy egy WC-ben megoldani, ami minden, csak épp nem ideális helyszín. Senki nem örülne annak, ha az ebédjét a mellékhelyiségben kellene elfogyasztania.

A Parlament egyetlen kismamája sokáig Selmeczi Gabriella volt, ez a szerep most Dúró Dóra jobbikos képviselőé. Sokan nem tudják, de az LMP-s Szél Bernadett is érintett a témában, mivel még ő is szoptatja másfél éves gyermekét.

A Parlamentben sincs szoptatószoba

-  Szívügyem a szoptatás, első gyermekemet két éves koráig szoptattam, második gyermekem pedig másfél éves, és még őt is. Mivel a Parlamentben nincs szoptatószoba, így vagy az autóban, vagy a frakcióirodában szoptatom a kicsit, miután valamelyik családtag, rokon behozta - mesélte a képviselő, aki az Európa Tanács LMP-s delegáltjaként a strasbourgi helyzetet is ismeri.

- Az Európa Tanácsban egészen más a helyzet, ott nem volt szükség arra, hogy szoptatószoba után kutassak, az általam használt iroda kialakítása ugyanis olyan, hogy az anyák nyugodtan meg tudják a kicsiket etetni. Az ET-ben egyébként az sem jelent problémát, ha az anya viszi magával mindenhova a kicsit. Itthon nem lehet az ülésterembe bevinni, egy frakciótársam már megpróbálta, eltávolították - mesélte a képviselő.

A cél, hogy mindenhol legyen

Kérdésünkre, hogy mit nyernének a választók azzal, ha a Parlamentben is lenne szoptatószoba, a képviselő elmondta, nem csak ez a cél, hanem az, hogy minden munkahelyen és közintézményben legyen egy olyan koedukált helyiség, ahol a gyereket a szülő - akár az apa, akár az anya - el tudja látni.

- Ez egy jelzés lenne intézményi részről, hogy ez fontos, egy gesztus, egy figyelmesség - magyarázta a képviselő, aki szerint mindez nem pénzkérdés, az állami, önkormányzati intézményeknél elég lenne a politikai szándék.

A képviselő egyébként tavaly, ugyanígy a szoptatás hetén, egy magánakció keretében mérte fel, hogy állunk a kulturált szoptatás terén.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A képviselő egy kórházban, egy önkormányzat épületében és egy bankban akarta gyermekét ily módon táplálni, ám ehhez sehol nem volt megfelelő felszereltség. Kísérletének ugyanaz volt a cél, azt akarta elérni, hogy a törvényalkotók jobban összpontosítsanak ennek a problémának a megoldására.

Ezt is szeretjük