Felháborító részletek a szociális temetésről

Külön parcella a szegényeknek

Lendvai Ildikó beszélt a szociális temetés részleteiről.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának május 13-i ülésén elhangzottak alapján a kormány javaslatot tett a szociális temetés rendszerének módosításával kapcsolatban. A törvényt azóta el is fogadták. A parlamentben június 11-én vitáztak újra a témával kapcsolatban. Az MSZP és a Jobbik egyértelmű ellenérzését fejezte ki a témával kapcsolatban, embertelennek és felháborítónak tartják a szabályozást.

Tállai András belügyminisztériumi államtitkár szerint természetes, hogy az ellenzéki képviselők a javaslat gyenge pontjait támadják, valamint félre is értelmezik a törvényt, hiszen a szociális temetés csak egy lehetőség.

A szociális temetés részleteiről

Az MSZP-s Lendvai Ildikó ismertette a megdöbbentő részleteket a javaslattal kapcsolatban. Alapvetően arról van szó, hogy ha valaki nem tudja kifizetni a temetés egyre növekvő költségeit, kötelező jelleggel a szociális temetéshez kell folyamodnia. Nemcsak annyi a teendő, hogy megmosdatja és felöltözteti az elhunytat, hanem a sírját is meg kell ásnia.

A folyamat

Ha valaki szociális temetést igényel egy olyan elhunyt esetében, aki kórházban halt meg, vagy boncolták, a kórház megmosdatja, de az ilyen jellegű temetés esetén nem rekonstruálja a holttestet. Tehát egy balesetben elvesztett hozzátartozóval úgy szembesül a rokon, ahogyan a kórházból kikerült. Majd ilyen állapotban kell felöltöztetnie a halottat.

Ezek után a temetést igénylő a temetést megelőzően egy munkavédelmi kiképzésen kell, hogy részt vegyen, majd alá kell írni a szükséges papírokat, például azt, hogy ha esetleg baleset érné sírásás közben, akkor megértette, hogy kártérítést nem fog kapni. 

Ha valaki úgy érzi, hogy vagy fizikailag, vagy lelkileg nem képes végigcsinálni a folyamatot, akkor meg kell neveznie egy olyan segítőt, aki biztos, hogy képes helyette ellátni a feladatokat. Ebben az esetben a meghatalmazott segítő lesz az, aki munkavédelmi oktatásban részesül. 

A sír paraméterei is előre meg vannak határozva, nevezetesen egy két méter hosszú, két méter mély és egy méter széles sírgödröt kell kiásni. Ha valaki nem képes ennek eleget tenni, akkor szabad a választás, hiszen urnás temetésre is lehetőség van, legalábbis a kormánypárti politikusok ezzel érvelnek. 

Az MSZP-s politikusnő elmondása alapján azért kell az oktatást megtartani, mert ha valaki nem szakszerűen ássa ki a sírt, akkor előfordulhat, hogy más elhunytak maradványaival találná szemben magát - áll szinte szó szerint a parlamenti jegyzőkönyvben. 

Külön parcella

A szociális temetést kérő halottja a temető egy, a többitől elválasztott parcellájában nyugszik majd, az az úgynevezett szociális parcella. A sírokon egységes fejfa lesz, hiszen csak azt lehet majd felhasználni, amit a temető rendelkezésre bocsát. Ezzel Lendvai szerint az a probléma, hogy a szegényebbek szét vannak választva a jobbmódúaktól, és ez így marad évtizedekig. Így nemcsak életükben, hanem halálukban is egyértelmű jele lesz a kasztbeli hovatartozásuknak.

Reakciók

A kormányoldalon is vannak ellenvélemények, például a KDNP-s Varga László is úgy véli, hogy finomításra van szükség a törvénnyel kapcsolatban, de Lendvai szerint nem a legfontosabb szempontból, mert a lényegen nem változtat. Varga javaslata szerint egy külön kórházi szobára lenne szükség, ahol a hozzátartozók el tudnak búcsúzni a halottól. A szocialista Lendvai állítja, hogy többek között ezzel a szabállyal is nem segíteni, hanem fegyelmezni akarják a szegényeket. A gyász megéléséhez mindenkinek joga van, és nem helyes, ha megfosztjuk az utolsó jogától a halottat és a hozzátartozót.

Ezt is szeretjük