Ezért pisil a macska a szőnyegre, ágyra - Nem csak a bosszú áll a háttérben
A macska nem csak bosszúból pisilhet a szőnyegre, ágyra.

macska pisi szőnyeg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte az összes cicatulajdonossal előfordult már, aki lakásban tartja kedvencét, hogy este, ágyba fekvéskor gyanús nedvességfoltot érzett a lepedőn vagy a takarón. Ilyenkor még icipici remény van arra, hogy csak valami kifolyt az ágyra, de előbb-utóbb szembe kell nézni a ténnyel, hogy sikerült belefeküdni a macska pisijébe.

A cica leszidása, értelmetlen őrjöngés helyett érdemes inkább elgondolkozni azon, mi késztethette az egyébként szobatiszta macskát az ágybavizelésre. Elképzelhető, hogy pusztán csak jelezni szeretett volna valamit.

Probléma az alomtálcával

Általában nem szeretik a cicák, ha az alomtálcájuk valami zsúfolt helyen van, vagy hangos eszköz közelében. Szintén kényelmetlenséget okoz nekik egy hajdanán tökéletes toalett, amit az évek múlásával kinőttek, ami így már nem olyan komfortos, mint előtte volt. 

Ezenkívül az is probléma, ha túlságosan sötét helyen van, főleg abban az esetben, ha több macska él egy házban. Az is előfordulhat, hogy épp a kutya kedvenc fekhelye mellett kell folyamatosan elhaladnia, aki állandóan megkergeti.

Ugyanúgy kerülni fogja, ha kellemetlen szagú vagy állagú az alom. Ebből kifolyólag a túlságosan koszos macskavécét sem szeretik, inkább máshova fognak pisilni, amíg ki nincs tisztítva.

Hiányzó territórium

Olyan lakásoknál, ahol a cicának nincs külön "birodalma" elképzelhető, hogy az állat idővel bővíteni szeretné territóriumát. Ha eddig csak egy kanapé vagy kispárna volt kijelölve számára, nem csoda, ha kényszeresen ide-oda pisil, amivel ösztönösen próbál nagyobb területet nyerni magának. Egy különleges cicabútor vagy macskapalota megoldhatja a problémát.

Történt valami változás

Bővült a család egy új babával, kutyával vagy egy másik macskával, esetleg munkahelyváltoztatás miatt jut rá kevesebb idő, vagy csak ha pusztán a megszokotthoz képest máskor tartózkodsz otthon, az is eredményezheti a szőnyegre, ágybavizelést. A macskák szeretik azokat a környezeteket, amik kiszámíthatóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyenkor egyszerűen hiányzol a cicának, nem bosszúból, csak azért pisil a te ágyrészedre, hogy összekeveredjen az illata a tiéddel.

Biztonságérzet

Többcicás háztartásban elképzelhető, hogy az alábbi dolgok állnak a háttérben: stressz, versengés a kajáét, vízért vagy üres alomtálcáért és a gazdi figyelméért. Ezeken szerencsére könnyen lehet változtatni.

Betegség

Sajnos bizonyos estekben valamilyen betegség is állhat a háttérben. A stressztől megváltozhat a macska hormonháztartása, amitől húgyhólyaggyulladás alakulhat ki. Mivel legtöbbször az idegesség okozza, megszüntetni nyugodt környezettel lehet. De húgycsőelzárósban is szenvedhet, ilyenkor fájdalmas a vizelés, és ezért kerüli, aztán ahol végül utoléri a szükség, ott ürít, vagy cukorbetegség, illetve egyéb veseprobléma is kiválthatja a gyakori vizelést. 

Ennyire morcos cicát ritkán látni - A göndör szőre még különlegesebbé teszi külsejét

Sok négylábú kedvenc valóságos rajongótáborra tett szert, de a trónkövetelők is sorra felbukkannak, akik kinézetükkel vagy viselkedésükkel mindenkit lenyűgöznek. Ilyen az Indigo névre hallgató cica is, aki gyakran megtéveszti külsejével az embereket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük