Szívfacsaró fotó az ölelkező csontvázakról - A legromantikusabb régészeti lelet

A valdarói szerelmesek csontváza az elmúlt évek legmegindítóbb lelete.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2007 februárjában az olaszországi Lombardia tartományban található Mantova mellett a régészek minden idők egyik legkülönlegesebb leletét fedezték fel. Egy férfi és egy nő csontvázát, melyek sajátossága és megindító volta abban rejlett, hogy a két alak teljességgel egymásba fonódva adta át magát az öröklétnek, bizonyítva, hogy a szerelem több ezer évvel ezelőtt is jelenthette ugyanazt, amit ma szeretnénk hinni róla.

A szerelmesek földje

A tudósok viszonylag hamar meg tudták állapítani, hogy az itt eltemetett személyek nagyon fiatalok voltak - fogaik épsége alapján következtettek erre -, illetve akárhogy is haltak meg, nagyon szerették egymást, a végső pillanatban ugyanis a lehető legszorosabban ölelkeztek össze, lábaik összefonódtak, kezükkel egymást érintették, és a másik arcába néztek.

Mivel a lelet felfedezésének helyszíne az olasz faluhoz, Valdaróhoz is közel esett, a médiának köszönhetően Lovers of Valdaro, vagyis a valdarói szerelmesek néven vált híressé az eltemetett pár.

Mivel februárban bukkantak rájuk a régészek - egy gyár építési munkálatainak előkészületei közben -, az ország Valentin-napi ajándékaként kezdték emlegetni őket, az olaszok mindemellett abban is némi sorsszerűséget láttak, hogy csupán 40 kilométerre délre feküdtek Veronától, a szerelmesek híres városától, melyet Shakespeare hasonló sorsú drámahősei, Rómeó és Júlia révén ismer a világ.

A legkülönlegesebb régészeti lelet

A csontvázak korát öt-hatezer évre becsülik, vagyis a fiatalokat a neolitikum, azaz az újkőkorszak idejében temették el. Elena Menotti, a vezető régész szerint azonban igazán egyedi felfedezésről van szó, ebben az időszakban ugyanis kizárólag az olyan temetkezési szokások voltak jellemzőek, melyek csupán egy embert helyeztek egy sírba, és, bár tömeges temetésre vonatkozó bizonyítékokat már találtak - például koponyák sokaságát egy adott település házai alatt -, arra, hogy két embert egymás mellé helyezzenek, a neolitikumban nem volt példa.

A világ 15 legkülönösebb helye

Nézegess képeket!

Elolvasom

Főként olyan formában nem, hogy azok ilyen szorosan össze is ölelkezzenek. A közelben a régészek közel 30 sírt találtak, azonban mindegyikben csak egy embert helyeztek el.

Alig lehettek 20 évesek

A tudósok a csontvázakat magában foglaló földdarabot élénk médiafelhajtással kísérve, de a legkomolyabb biztonsági intézkedések mellett szállították egy tudományos laboratóriumba, ahol azonnal meg is kezdték a vizsgálatokat. Ezek alapján megállapították, hogy az eltemetett személyek kora nem lehetett több 20 évnél, magasságuk pedig 150 és 160 centiméter között mozoghatott.

Míg azonban a többi sírban használati tárgyakat, edényeket és állati agyarakat is találtak, a fiatalok környezetében csupán virágok és növények nyomait fedezték fel, emellett fegyverként használható eszközökre bukkantak.

Mindemellett, míg a legközelebbi sírba kelet-nyugati irányba temették az adott személyt - a Nap égi haladása kultikus szempontból lehetett fontos -, addig a párt rendkívül szokatlan módon észak-déli irányba.

Hogyan haltak meg?

Mivel a maradványokon nem találtak olyan nyomot, mely a csontokra ható betegségre vagy külső behatásra utalt volna, a fiatalok halálának okaival kapcsolatban csak találgatások léteznek. Annyi azonban valószínűsíthető, hogy nem haláluk után helyezték el őket ilyen pozícióban, hanem egyszerre és viszonylag gyorsan haltak meg. A bal oldali csontváz nyakcsigolyáinak közelében továbbá nyílhegyet találtak, a jobb oldalinál pedig egy pengét a combcsontnál, medencéiknél pedig még további két kovakőből készült kést.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A feltételezések szerint ezek lehettek a temetési szertartás részei, ugyanakkor egy, akár rituális gyilkosság eszközei is - az említett korban például szokás volt a halálra ítélt férfi mellett annak asszonyát is feláldozni.

Egyesek szerint a szokatlan elhelyezés is utalhat bűnre, mely miatt vezekelniük kellett, mások azonban úgy gondolják, a sírban talált eszközökkel saját maguk vetettek véget életüknek, hogy egymás karjaiban érje őket a halál. A tudósok a mai napig, még a pontos vizsgálatok érdekében sem választották szét őket.

Képek: tosommerfugle.blogspot.com; aimeebeyers.blogspot.com.

Ezt is szeretjük