Nézd meg Atlantisz romjait!
Fotókon a lehetséges bizonyíték
A rejtélyes, víz alatti Bimini Road sokak szerint az elsüllyedt Atlantisz létezését bizonyítja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legendás birodalom, Atlantisz tündöklésének több görög történetíró és nem utolsósorban Platón elbeszélései szerint egy tengeri katasztrófa vetett véget, melynek során a hatalmas sziget egyetlen nap leforgása alatt merült a habokba.

Atlantisz - az Atlanti-óceánon
A Bimini Road átsejlik a tengeren
A Bimini Road részlete
Megmunkált kövekből áll

Atlantisz létezését sokan vitatták már az ókorban is, és vitatják mind a mai napig, azt állítva, hogy az egyik leghitelesebb forrás, Platón csupán az ideális állam létezésének bizonyítására használta fel ürügyként az utópisztikus helyet. A Bahama-szigetek közelében, a tenger mélyén megtalált különleges Bimini Road azonban sokak szerint magyarázatot adhat a máig nem tisztázott kérdésekre.

Minden idők legrejtélyesebb szigete

Szókratész legismertebb tanítványa, Platón szerint az ókor legfejlettebb civilizációjú királysága Atlantisz volt, mely valahol Héraklész oszlopaitól, vagyis a Gibraltári-szorostól nyugatra terült el, és hatalmasabb volt, mint Líbia és Kis-Ázsia területe együtt.

A leírások szerint a birodalom lakói ismerték az aranyat, valamint pompában, gazdagságban és egyenlőségben éltek, ám egy napon a mohóság és a harag eluralkodott rajtuk, így Zeusz, a görögök legfőbb istene éktelen haragra gerjedt, és elpusztította a szigetet.

Platón elméletével már Arisztotelész is vitatkozott, ám soha nem tudta bebizonyítani igazát, ahogy az ellenkezőjét sem. Az ideális államforma létezéséről és hirtelen pusztulásáról szóló legendák mindemellett számos nép esetében léteznek, többek között az egyiptomi és az indiai mondavilág is tesz minderre utalást.

Megtalálták a nyomait?

A modern geológusok egy kontinens méretű sziget elsüllyedését nem tartják valószínűnek, kisebb szárazulatok esetében azonban véleményük szerint is előfordulhatott ilyen esemény. Bár a régészek nagyobb része a Földközi-tengeren feltételezi az egykori Atlantiszt, egy újkori felfedezés felbolygatta a tudományos körök vélekedéseit.

1968. szeptember 2-án a Bahamák részét képező Bimini-szigetcsoport közelében, a Paradise Pointnál J. Manson Valentine különös sziklafalba ütközött búvárkodása során, melyről később kiderült, hogy - mivel megmunkáltnak tűnő és különböző vastagságú kövekből áll - egykor akár egy város járdáját vagy útját alkothatta.

A néhol szabálytalan, sokszög alakú mészkőtömbökből álló blokkok kiterjedése hosszában mintegy 800 méter, ami erőteljesen megmozgatta a tudósok fantáziáját, az Atlantisz létezését kutató szakemberek pedig egyértelműen összefüggésbe hozták a leleteket az ókori birodalommal.

Utóbbiak szerint a Bimini Road, vagyis a Bimini-út azért is lehet az elveszett város egy része, mert az út köveinek lineáris elrendezése, azok finom és precíz megmunkálása csakis emberi kéz munkájának eredménye lehet, a kifaragáshoz használt eszközöket pedig egy fejlettebb civilizáció lehetett csak képes elkészíteni.

Máig rejtélyes lelet
Búvárként a turisták is szemügyre vehetik

Az út egyidős lehet Atlantisszal

Hogy milyen idős lehet a Bimini-út, azt máig nem tudták egyértelműen meghatározni. Mivel Platón akkori álláspontja szerint Atlantisz kilencezer évvel ezelőtt süllyedt a hullámsírba, a régészek alapos vizsgálat alá vonták a felszínre felhozott sziklákat.

Figyelembe véve a mészkövek erodálódását, valamint az idők során rátapadt planktonok, korallok és puhatestűek nyomait, a kristályosodási folyamatok alapján úgy becsülik, az út kora 2700 és 15 ezer év közötti lehet. Bár más kutatók állítása szerint fizikailag lehetetlen, hogy egy felszíni építőanyag ilyen hosszú ideig megmaradjon a víz alatt, utóbbi sokak szerint megegyezhet Atlantisz korával.

Képek: bahamasufofiles.blogspot.com; kkgyparadise.blogspot.com; unexplainedexplorer.blogspot.com; en.wikipedia.org Atlantis szócikke.

OLVASD EL EZT IS!

sarkanymagzat
  • csalás
  • érdekességek a világból

Világraszóló lelet vagy csalás?

fold
  • összeesküvés-elmélet
  • érdekességek a világból

Idegen faj él a Föld belsejében?

ufo
  • földönkívüliek
  • érdekességek a világból

A világ legrégebbi UFO-ábrázolásai?

Ezt is szeretjük