Aggasztó jelenséget figyeltek meg az óceánban: először történt ilyen

Még nem tudják biztosan, hogy a kifehéredett szivacsok újjáéledhetnek-e.

szivacsfehéredés3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek - a korallfehéredéshez hasonlóan - elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt.

A wellingtoni Viktória Egyetem kutatói egy áprilisi expedíció alkalmával a Déli-sziget déli partjának több mint tucatnyi pontján találtak kifehéredett tengeri szivacsokat, amelyek normális esetben csokoládébarnák - írja a Guardian brit hírportál.

Akár szivacsok százezrei is kifakulhattak

- Helyenként a tengeri szivacsok 95 százaléka fehéredett ki - közölte ez egyetem tengerbiológusa, James Bell. A kutatók az első adatok alapján úgy vélik, hogy tengeri szivacsok százezrei fakulhattak ki. A szigetország körüli vizek mélyét tengeriszivacs-telepek népesítik be, amelyek élőhelyet nyújtanak a halaknak, és olyan karbont bocsátanak ki, amelyet más fajok táplálékként hasznosítanak.

szivacsfehéredés2
Fotó: Aleksei Permiakov / Getty Images Hungary

Egy ideje már érkeznek hírek szórványos szivacsfehéredésről, nemrég például az Ausztráliához tartozó Tasmánia partja mentén észlelték a jelenséget, de a tengeri szivacsok jellemzően könnyebben elviselik az óceán változásait, mint más fajok, például a korallok. A mostani egy merőben szokatlan jelenség - mondta James Bell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tudós szerint a szivacsfehéredés "rávilágít a klímaválságra, amellyel az emberiség szembenéz".  - Rengeteg faj él Új-Zéland körül, és fogalmunk sincs, milyen a hőtűrőképességük - tette hozzá. A világtengerek hőmérséklete tavaly rekordot döntött, és ez alól nem volt kivétel Új-Zéland környéke sem, ahol a parti vizek az átlagosnál 2,6 fokkal voltak melegebbek idén áprilisban.

Az utóbbi negyven év legnagyobb hőhulláma volt a térségben

A szivacsfehéredés által leginkább sújtott térségek közül az átlagosnál is jobban felmelegedett a tenger Fiordland partjainál, ahol a szokásosnál 5 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek, ez az utóbbi negyven év legerősebb tengeri hőhulláma.

szivacsfehéredés1
Fotó: Global_Pics / Getty Images Hungary

James Bell szerint további kutatások szükségesek annak végleges kimondásához, hogy a fehéredést az óceán felmelegedése okozza. A kutatók egyelőre csak "egy nagyon erős korrelációt" figyeltek meg a fehéredés és a meredek hőmérséklet-emelkedés között. A tudós szerint egyes kifehéredett szivacsok életre kelhetnek, de hogy ez megtörténik-e, arra csak további megfigyelések során derülhet fény.

Soha nem voltak még ilyen melegek az óceánok, mint tavaly

Nemcsak az élővilágra, hanem az emberek életére is nagy veszélyt jelent az óceánok felmelegedése.

Soha nem voltak még ilyen melegek az óceánok, mint tavaly: a viharok, hurrikánok erejét is felerősíti

Nemcsak az élővilágra, hanem az emberek életére is nagy veszélyt jelent az óceánok felmelegedése.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük