Döbbenetes dolgot csinált álmában a polip: az akvárium kamerája vette fel
Már az is szokatlan, hogy egy állatnak nyolc karja van, de ez az álombeli képesség végképp minden képzeletet felülmúl.

polip
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha készítenénk egy listát az állatvilág legkülönlegesebb élőlényeiről, a polipok minden bizonnyal előkelő helyen szerepelnének benne. Hiszen nemcsak kinézetre különlegesek, de úgy tűnik, intelligenciájuk és képességeik is páratlanok. 

Legalábbis ezt tanúsítja egy, a napokban felbukkant videófelvétel az ausztráliai Alaska Pacific University akváriumában élő puhatestűről, Heidiről. Az akvárium figyelőkamerája ugyanis megörökítette, mi zajlott le az állat külsején, miközben az igazak álmát aludta.

Színváltó polipot rögzített a kamera

Dr. David Scheel tengerbiológus izgatottan beszélt a Nature Magazin munkatársának a rendkívüli felfedezésről. - Egyelőre semmiféle bizonyítékunk nincs arra, hogy a polipok képesek álmodni, de ha mégis tudnak, akkor Heidi nagyon izgalmasat álmodhatott, mivel közben folyamatosan váltogatta a színét - mondta. A videót egyébként szintén doktor Scheel narrálja: a szakember úgy véli, hogy Heidi egy rákot pillanthatott meg álmában, amit be akart cserkészni, és amit sikeres vadászat után el is fogyasztott. 

Dokumentumfilm is készül róla

A klip csak egy részlet egy közelgő, polipokról szóló dokumentumfilmből, ami teljes egészében Heidiről szól majd, és október másodikán jelenik meg. Az élőlény képes rejtvényeket megoldani, eszközöket használni, és nagyon szűk helyeken is könnyedén átpréseli magát. Sőt mi több, időnként egészen úgy viselkedik, mintha csak egy házi kedvenc lenne: felismer arcokat, és izgalomba jön, ha valaki a közelébe megy.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahogy a doktor említette, a kutatók mostanáig sem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a polipok az emberekhez hasonlóan álmodnak. Az mindenesetre igaz, hogy jellemzően akkor változtatják meg a színüket, ha valami külső behatás éri őket.

Átlátszóvá is válhatnak

Heidi esete nem egyedi, egy korábbi, a Live Science-en megjelent tanulmány szerint ugyanis két mélytengeri fejlábú faj, a polip és a tintahal a pillanat tört része alatt átlátszóvá, majd ismét színessé változtathatja magát. Ez a figyelemre méltó tulajdonság megvédi őket a ragadozóktól.

- A polipok áttetszővé válnak, hogy ne lehessen látni a sziluettjüket - mondta a tanulmány egyik szerzője, Sarah Zylinski, az észak-karolinai Duke University kutatója. Majd hozzátette, hogy amikor a világító halak megvilágítják az átlátszó felületet, a hatás hasonló, mint amikor a vaku fényét éjszaka visszaveri egy üvegtábla. Azaz voltaképp nem is a polip, hanem a trükkje lesz átlátszó, mivel átlátszósága nem védi meg a fénylő ragadozóktól.

- Ilyenkor a legjobb megoldás az, ha az állat gyorsan színessé válik - mondja a kutató. A polipok és a tintahalfajok egyébiránt verhetetlenek ebben: villámgyorsan váltanak a kétféle álca között, ezzel tökéletessé teszik a rejtőzködést.

Elképesztően kifejező fotók az állatvilágból

Mogens Trolle több mint öt éve kutatja a majmok világát, így például járt már Afrikában és Ázsiában, hogy lencsevégre kapja a legkülönlegesebb egyedeket. Ráadásul nem is akárhogyan, merthogy lenyűgöző közeli portréfotókat készít róluk.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük