Kihallgatják a madarakat a mókusok: irtó cuki dologra jöttek rá a tudósok
Kihallgatják, közben az egész helyzet mégis olyan, akár egy titkos együttműködési megállapodás a túlélés érdekében.

mokus 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint kétszáz mókusfaj él ezen a világon, de talán egyik sem annyira életrevaló, mint az amerikai szürke mókus. A rágcsáló mérete meghaladja a vörös mókus nagyságát, de nem csak ezért különlegesek.

Napjaikat többnyire magok és termések gyűjtögetésével töltik, és általában jóval több tartalékot felhalmoznak télire, mint amennyit meg is esznek. Egy nemzetközi kutatócsoport azonban most az állatok kapcsolatát vizsgálta, méghozzá a madarakkal.

Mitől különleges a madarak és a mókusok kapcsolata?

A kutatók 54 szürke mókust vizsgáltak egy ohioi parkban. A kísérletben különböző hangfelvételeket játszottak le, de persze az állatok nem tudták, hogy csak rászedték őket. Az első felvételen egy rőtfarkú ölyv hangja, egy ragadozó madáré hallatszott. Az ölyv kisebb madarakkal és mókusokkal táplálkozik, ezért  a mókusok tartanak tőle.

Miközben a rágcsálók a biztonságot jelentő fészek felé mozogtak, a szakértők harminc másodpercet vártak, mielőtt ismét elindítottak egy felvételt, ezúttal kisebb madarak csicsergéséről. Az utolsó hanganyagban pedig egyáltalán nem hallatszott madárfütty.

Az eredmények magukért beszéltek: az első alkalommal a mókusoknál azonnal aktiválódott az úgynevezett éber viselkedés, amikor is minden neszre feszülten figyeltek, és szinte mozdulatlanná meredtek. A madarak csicsergéséből ellenben arra következtettek, hogy a veszély elmúlt, így magatartásuk kevésbé volt feszélyezett.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felfedezés azért nagyszerű, mert a kutatók immáron megbizonyosodhattak arról, hogy a mókusok nemcsak a figyelmeztető hangokat, de a normál "madárbeszélgetést" is lehallgatják saját biztonságuk érdekében.

A szaglásuk is kiváló

Fentebb említettük, hogy a szürke mókus diót, mogyorót, valamint egyéb magokat és terméseket gyűjt, amiket aztán alaposan elrejt a kíváncsi betolakodók elől. A szaglásuk azonban olyannyira kiváló, hogy kilométerekről is megérzik, melyik fába rejtették az eleséget.  Míg egymást információszerzés céljából szagolgatják.

Ha ellenség, például ölyv vagy róka közeledik, a mókusok farka egy másodperc alatt megmerevedik. Ezzel jelzik egymásnak, hogy ideje menekülőre fogni. A nőstények egyébként már nagyon fiatalon, öt és fél hónapos korukban vemhesek, és évente 1-4 utódot hoznak a világra.

Nagyon furcsa mókus rejtőzött a fa lombjában

Hatalmas szerencséje volt nemrégiben egy amatőr fotósnak, miközben Dél-India erdőit járta. Egyszer csak ugyanis észrevette, hogy nagyon különleges mókus rejtőzik a fák lombkoronájában. A látványos bundájú rágcsáló olyan élénk színekben pompázott, mintha festékes vödörbe mártották volna.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük