Sokan nem ismerik, míg másoknak ez a valóság – Milyen az, amikor valaki a betűkben is színeket lát?
Egy fotós látványos képeken mutatta meg a szinesztézia lényegét.

szinesztézia-betűk-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világon nincs két egyforma ember, és ez nemcsak a külsőségekben mutatkozik meg. A személyiség és a gondolatok is mindenkinél egészen mások, és lehet, hogy amit valaki sokáig teljesen természetesnek és hétköznapinak gondol, arról csak később jön rá, hogy mások szemében egészen furcsának tűnik.

A szinesztézia, vagy más néven összeérzés is egy ilyen jelenség, és akiknél fellép, sokszor nem is veszik észre maguktól, hogy nem úgy észlelik a világot, mint a többi ember. Vannak azonban olyanok is, akiknél már gyerekkorban megmutatkozik a teljesen más megközelítésű szemlélet.

Lenyűgöző képeken az összeérzés

A szinesztézia számos formában nyilvánulhat meg az embereknél, mindenkinél egyéni érzékelésmóddal bír. A legtöbb esetben ez a színekkel párosulva jelenik meg, vannak, akik a számok, vagy betűk hangzása, látása alapján egyből egy bizonyos árnyalatra asszociálnak, míg mások ezt a színlátást a hangok, dallamok alapján érzékelik. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ez nem betegség, mégis sok hazai és külföldi tudományos értekezésben így tartják számon. Az orosz művész, Dasha Pears is érzékelte magán a szinesztézia jeleit, fotóival pedig azt szerette volna bemutatni, milyen is, amikor valakinek az agya a betűk láttán is színekre asszociál.

(Képek forrása: dashapears.art / Instagram)

Ezt is szeretjük