Milyen árnyalatot látsz, ha ezt a szót hallod? Így árulkodik a szín az érzelmekről

Neked milyen szín jelenik meg a lelki szemeid előtt, ha azt a szót hallod, hogy szomorú?

pasztel

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A köznyelvben rengeteg színekkel kapcsolatos szólás és közmondás van forgalomban, amit úgy használunk, hogy észre se vesszük. Az üzletekben szinte automatikusan repül rá mindenki a piros címkés árukra, mivel általában ez az akciós termékek színe, míg az ásványvizek közül, aki a buborékosat szereti, biztos, hogy a kék cédulásat emeli le a polcról a rózsaszín helyett.

A társadalmi eseményeknek is meghatározott árnyalatuk van, míg az esküvőkön a menyasszony ruhája fehér, a gyász színe a fekete hazánkban. Más kultúrákban azonban nem egészen az itthonihoz hasonló a színnyelv, Indiában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában furcsa, a nálunk szokványostól eltérő tónusok a jellemzőek egy-egy alkalomra.

Tudományos szemlélet

A színek hatásának és jelentésének két tudományos megközelítése van: az egyik, miszerint a kultúra befolyásolja, és az eltérő kultúrákban más-más színek társulnak a különféle érzésekhez, míg a másik szerint az emberiségnek univerzális és meghatározott egységes színkódexe van, amit a világ minden táján hasonlóan kapcsolnak az érzelmekhez.

szinek

Az állítások igazolására egy teszt során a résztvevők konkrét szavakat kaptak, amikhez színt kellett társítaniuk. Az eredmény egészen meglepő lett: az alanyok a néhány nagyon egyértelmű, egyetemes jelentésű fogalomhoz, például a szomorúhoz valóban sokan ugyanazokat a sötét árnyalatokat tették, de a kicsit elvontabb meghatározásokhoz egyénenként eltérő színeket választottak. A pillanatnyi hangulat által befolyásolt döntések nem rendezhetőek korosztály vagy nem szerint sem csoportokba, abszolút egyénfüggő, hogy éppen ki hogyan, milyen színként éli meg az elégedettséget, vagy éppen a kiábrándultságot.

A kutatásból az is kiderült, hogy egyes színek merőben más érzéki hatást keltenek attól függően, hogy melyik árnyalatukról van szó. A kék például sötét formában a szomorúság, míg a babakékként a nyugalom színe lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szinesztézia

Te is mindig színessel húzogattad ki a megtanulandó sorokat a füzetedből? Vannak napjaid, amikor nem tudod megmagyarázni, de egyszerűen csak lilának érzed magad? Ne aggódj, ezek teljesen normális dolgok, egy dologra figyelmeztetnek: hogy szinesztéziás vagy. Ez nem egy mentális betegség, hanem inkább egy befolyásolhatatlan tudatalatti képzettársítás. Lényege, hogy bizonyos érzékszerveddel megélt dolgokat tovább társítod egy másikhoz. A leírt betűk például sárgával kiemelve jobban az emlékezetedbe vésődnek, hiszen a konkrét jelentésükön túl felruházod őket egy árnyalattal is. Ez természetesen a hangulatodra is igaz lehet, sőt, valakik a számokat is bizonyos tónusként vésik az eszükbe. Ez az adottság azon kívül, hogy megkönnyíti az élet bizonyos területeit, az érintettek számára olykor nyűg: a túl sok inger olykor borzasztóan fárasztó is lehet. 

Nézd meg ezt is - Így ítélünk a külső alapján

A szem által látott külső kép minden esetben befolyásoló tényező: ezek a férfiak csupán ruhájukat cserélték elegánsabbra, a különbség azonban egyszerűen elképesztő, mintha másik emberekké változtak volna.

Ezt is szeretjük