Milyen árnyalatot látsz, ha ezt a szót hallod? Így árulkodik a szín az érzelmekről

Neked milyen szín jelenik meg a lelki szemeid előtt, ha azt a szót hallod, hogy szomorú?

Színek hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A köznyelvben rengeteg színekkel kapcsolatos szólás és közmondás van forgalomban, amit úgy használunk, hogy észre se vesszük. Az üzletekben szinte automatikusan repül rá mindenki a piros címkés árukra, mivel általában ez az akciós termékek színe, míg az ásványvizek közül, aki a buborékosat szereti, biztos, hogy a kék cédulásat emeli le a polcról a rózsaszín helyett.

A társadalmi eseményeknek is meghatározott árnyalatuk van, míg az esküvőkön a menyasszony ruhája fehér, a gyász színe a fekete hazánkban. Más kultúrákban azonban nem egészen az itthonihoz hasonló a színnyelv, Indiában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában furcsa, a nálunk szokványostól eltérő tónusok a jellemzőek egy-egy alkalomra.

Tudományos szemlélet

A színek hatásának és jelentésének két tudományos megközelítése van: az egyik, miszerint a kultúra befolyásolja, és az eltérő kultúrákban más-más színek társulnak a különféle érzésekhez, míg a másik szerint az emberiségnek univerzális és meghatározott egységes színkódexe van, amit a világ minden táján hasonlóan kapcsolnak az érzelmekhez.

szinek

Az állítások igazolására egy teszt során a résztvevők konkrét szavakat kaptak, amikhez színt kellett társítaniuk. Az eredmény egészen meglepő lett: az alanyok a néhány nagyon egyértelmű, egyetemes jelentésű fogalomhoz, például a szomorúhoz valóban sokan ugyanazokat a sötét árnyalatokat tették, de a kicsit elvontabb meghatározásokhoz egyénenként eltérő színeket választottak. A pillanatnyi hangulat által befolyásolt döntések nem rendezhetőek korosztály vagy nem szerint sem csoportokba, abszolút egyénfüggő, hogy éppen ki hogyan, milyen színként éli meg az elégedettséget, vagy éppen a kiábrándultságot.

A kutatásból az is kiderült, hogy egyes színek merőben más érzéki hatást keltenek attól függően, hogy melyik árnyalatukról van szó. A kék például sötét formában a szomorúság, míg a babakékként a nyugalom színe lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Szinesztézia

Te is mindig színessel húzogattad ki a megtanulandó sorokat a füzetedből? Vannak napjaid, amikor nem tudod megmagyarázni, de egyszerűen csak lilának érzed magad? Ne aggódj, ezek teljesen normális dolgok, egy dologra figyelmeztetnek: hogy szinesztéziás vagy. Ez nem egy mentális betegség, hanem inkább egy befolyásolhatatlan tudatalatti képzettársítás. Lényege, hogy bizonyos érzékszerveddel megélt dolgokat tovább társítod egy másikhoz. A leírt betűk például sárgával kiemelve jobban az emlékezetedbe vésődnek, hiszen a konkrét jelentésükön túl felruházod őket egy árnyalattal is. Ez természetesen a hangulatodra is igaz lehet, sőt, valakik a számokat is bizonyos tónusként vésik az eszükbe. Ez az adottság azon kívül, hogy megkönnyíti az élet bizonyos területeit, az érintettek számára olykor nyűg: a túl sok inger olykor borzasztóan fárasztó is lehet. 

Nézd meg ezt is - Így ítélünk a külső alapján

A szem által látott külső kép minden esetben befolyásoló tényező: ezek a férfiak csupán ruhájukat cserélték elegánsabbra, a különbség azonban egyszerűen elképesztő, mintha másik emberekké változtak volna.

Ennyit számít, hogy egy férfi melegítőt vagy öltönyt visel - Elképesztő átalakulások

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük