Bizarr rejtély: kék és zöld bundájú kutyák bukkantak fel Oroszország több pontján
Színes kutyák rejtélye foglalkoztatja az orosz hatóságokat.

zold-kutya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két oroszországi ipartelepen, egymástól több száz kilométerre fekvő helyen felbukkant színes bundájú kutyák rejtélye foglalkoztatja az orosz közvéleményt és a hatóságokat immár közel két hete.

Elsőként kék szőrű kóbor kutyák tűntek fel a Moszkvától 370 kilométerre keletre fekvő Dzerzsinszkben. A kék kutyák - amelyekből összesen hetet számoltak össze - egy elhagyatott üveggyár környékén bóklásztak, a róluk készült felvételek február 11-én kezdték bejárni a közösségi médiát.

Egyelőre csak feltételezések vannak

A kék kutyákat február 13-án elvitték egy Nyizsnij Novgorod-i állatklinikára, ahol vér- és székletmintát vettek tőlük, bundájukon kék festék nyomait mutatták ki. Bár az állatok egészségesnek látszanak, és jó étvággyal esznek, egyesek attól tartanak, hogy valamilyen mérgező vegyianyag, például rézszulfát okozta a színváltozást. Feltételezik, hogy az állatok az ipartelepen hagyott festékben hemperegtek. A használaton kívüli üzemben valaha plexiüveget és nitrogén-cianidot gyártottak.

Múlt csütörtökön Podolszkban, egy Moszkvától 37 kilométerre délre fekvő iparvárosban bukkantak fel élénkzöld bundájú kutyák. A régió egy minisztere szerint a zöld kóbor ebeket egy olyan raktár közelében látták, ahol korábban zöld festékport tároltak. Az orosz közösségi médiában egyesek azon véleményüknek adtak hangot, hogy a podolszki kutyákat talán valaki tréfából festette zöldre, miután a dzserzsinszki kék kutyák olyan nagy figyelmet kaptak, közülük némelyet mindjárt örökbe is fogadtak.

A zöld kutyákat megvizsgálták, az eddigi eredmények szerint azok is egészségesek és barátságosak, színük megváltozásának okát még nem állapították meg egyértelműen. A kutyákat végül újra szabadon engedik, ha teljességgel bebizonyosodik, hogy egészségesek. Egyes források szerint a napokban már rózsaszín bundájú állatokkal is találkoztak Dzerzsinszk környékén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bármi legyen is végül a furcsa jelenség oka, a színes kutyák rejtélye felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is vegyi környezetszennyezés veszélyét hordozzák Oroszországban a régi ipari üzemek, amelyek részint a kommunista rendszer örökségeként maradtak hátra - írja pénteki beszámolójában a BBC.

Fotók: Getty Images

Több tucat észak-koreai szellemhajó rejtélyére derült fény

Már évek óta lázban tartja az embereket Japánban, hogy vajon mi is lehet az Észak-Korea irányából partra sodródó hajók célja, és hogy miért nincsenek utasaik. A magyarázatnak ugyan semmi köze a korábban feltételezett okokhoz, mégis nagyon szomorú a szellemhajók valódi története.

Ezt is szeretjük