Több tucat észak-koreai szellemhajó rejtélyére derült fény - Sokáig nem tudták, miért sodródnak üresen
Japán partjainál több tucat halászhajó sodródik partra évente, ám eddig nem tudták, miért hánykolódnak magányosan a tengeren.

GettyImages-1047217160
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már évek óta lázban tartja az embereket Japánban, hogy vajon mi is lehet az Észak-Korea irányából partra sodródó hajók célja, és hogy miért nincsenek utasai - de olyanra is volt már példa, hogy csak egy csontvázat találtak bennük.

A legtöbben arra gyanakodtak egészen eddig, hogy esetleg kémkedésre használják a szellemhajókat, de olyan magyarázat is született, hogy sokan így próbálnak átszökni Japánba a diktatórikus államból, ám a tengeren életüket vesztik.

Sikerült megfejteni a szellemhajók titkát

A magyarázatnak ugyan semmi köze a korábban feltételezett okokhoz, mégis nagyon szomorú a szellemhajók valódi története. Egy műholdas vizsgálat során kiderült, hogy Kína áll a jelenség mögött, hiszen egyre több illegális halászhajó foglalja el az észak-koreai vizeket, ezzel pedig kényszerhelyzetbe szorítja az ottani halászokat.

szellemhajó2
Fotó: Hasret Sonmez / Getty Images Hungary

Mivel a kínai halászhajó-állomány akár félmilliónál is több lehet, ezért már szinte teljesen kimerítették az országhoz tartozó vizek élővilágát. Emiatt a halászok gyakran már az észak-koreai vizek felé veszik az irányt, pedig 2017 óta ezt nemzetközi szankciók is tiltják. Ez nemcsak a katonai diktatúra miatt veszélyes, hanem Észak-Korea lakosságát is negatívan érinti.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kínai zsákmányolás miatt a lakosság egyik legfontosabb élelemforrásának, a tintahal állományának közel 70%-a csökkent az észak-koreai vizekben, emiatt a helyi halászok kénytelenek sokkal messzibb vizekre menni, hogy legyen mit hazavinniük és eladniuk. Mivel ezek az emberek általában szegénységben élnek, ezért gyakran csak egy otthon összetákolt ladik jelenti a munkaeszközüket, amin GPS, de még motor sincs. Mivel túl messzire hajóztak a partról, ezért előfordul, hogy eltévednek a tengeren, nem találnak haza, és éhen halnak. A csónakjaik akár évekig is hánykolódhatnak a tengeren, és ami egészben marad, azt legtöbbször Japánban sodorja partra a víz. Így tehát megdől a kémkedés vagy a szökés teóriája, de ennél sokkal szomorúbb a szellemhajók valódi sorsa.

Nyomtalanul eltűnt a tengeren: az utolsó szögéig felszívódott a kísértethajó

Nincs rá magyarázat, hogy hová tűnhetett, és nem ez az egyedüli eset.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük