Lenyűgöző 9 ezer éves szentélyt találtak a jordániai sivatagban: emberalakokat ábrázolnak a kövek

A szentély különlegessége, hogy szinte érintetlen.

sivatagi-szentely

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A messzi Jordániában elterülő keleti sivatagban különleges helyre leltek helyi és francia régészek: az újkőkori szentélyt felfedezői, Vael-Abu Azziza és társai találták meg.

Az újkőkort más néven csiszoltkő-korszaknak is, vagy neolitikumnak is nevezik, a földtörténetben a pleisztocén végére és a holocén elejére tehető. Ebben az időszakban alakult ki a földművelés, illetve elterjedtek a fémeszközök. A neolitikus kultúra i. e. 10 ezer után jelent meg és indult ki Elő-Ázsiából.

A szentély

A szentély az újkőkorszak első feléből származik, i. e. 7 ezer tájáról, tehát mintegy 9 ezer éves. Fő különlegessége mégsem az, hogy mennyi idős, hanem az, hogy csaknem teljesen érintetlen volt.

profimedia-0664307463
Fotó: Profimedia

A szentély első ránézésre kövek véletlenszerűen elhelyezett halmaza, de a régészek szerencsére ennél jóval behatóbb vizsgálatokat szoktak végezni. Egyszerű és sematikus, ám koruk miatt mégis szenzációs emberszobrokra leltek: a két faragott állókőnek kivehető antropomorf vonásai vannak.

A szentély egyébként egy rosszul megközelíthető újkőkori lelőhelyen van, pontosabban egy neolitikumi tábortól nem messze található. A helyszínen a korabeli vadászati szokásokra utaló létesítményeket is felfedeztek. Utóbbiakat sivatagi sárkányoknak nevezik, nem véletlen, hogy a szentélyen belül egy sivatagi sárkány ábrájára bukkantak. Ezek a szerkezetek legalább két hosszú, egymáshoz közelítő, majd záródó falból állnak, és főleg gazellák elejtésére szolgálhattak. A Közel-Keleten és Dél-Afrikában is találtak már hasonlókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A helyszínen egy oltárt, egy csapda modelljét, tengerikagyló-héjakat és egy tűzrakót is találtak, melyek ugyancsak izgalmas részletekkel szőtték tovább a helyszín tudományos történetét.

Érdekességek a Stonehenge-ről

Az egyik, ha nem a leghíresebb kőkomplexum a Stonehenge: következő cikkünkben erről olvashatók érdekességek.

Ezt is szeretjük