Ilyen házakban éltek 4500 éve a Stonehenge építői: otthonaik világosak és szellősek voltak

Az építők házait különleges rekonstrukciók formájában építették fel.

GettyImages-1149788672

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Angliában, Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon található Stonehenge kétségkívül az egyik legkülönlegesebb történelem előtti létesítmény.

Amikor az i. e. 3000 és i. e. 2000 között elhelyezett kőegyüttesre nézünk, szinte el sem hisszük, hogy ezt a csodálatosan rejtélyes művet emberi kezek készítették. Noha felállításához valóban emberfeletti erőre, csillagászati tudásra és korát megelőző technikai megoldásokra lehetett szükség, alkotói mégis hús-vér emberek voltak, akik serény munkanapjaik után otthonos házaikban pihenték ki fáradalmaikat.

Ilyenek voltak az építők házai

Építményeiket Durrington Walls közelében feltárt maradványok alapján rekonstruálták, "archeológiai bizonyosságok és tudományos feltevések alapján, valamint sok-sok munka árán" - ahogyan Susan Greaney, az English Heritage szakértője fogalmazott.

A feltárt romok körülbelül ugyanabban az időben állhattak, amikor a Stonehenge épült, és rendkívül közel a kőegyütteshez, így a régészek joggal feltételezhették, hogy az építők lakhatták őket. A leletek alapján, a Stonehenge mellett létesített különleges skanzenben több házat is emeletek, több mint 20 tonna mészkő, 5 ezer mogyorófaág és 3 tonna búzaszalma felhasználásával. A kis kunyhók egyenként 5 méter átmérőjűek.

GettyImages-1204488054

Nemcsak a külsejüket szerették volna bemutatni, hanem a belteret is, mely egyébként meglehetősen kellemes lehetett: a házikók szellősek és világosak voltak a feltételezések szerint. Utóbbi tulajdonságuk a mészkő falak fényvisszaverő tulajdonsásának volt köszönhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az épületekben lakóknak tűzhely biztosított meleget. Az archeológusok számos, a korban használt otthoni eszköz és edény replikájával, állatbőrökkel, valamint ruhadarabokkal adták vissza a 4500 évvel ezelőtti mindennapok hangulatát.

GettyImages-1204487996

A rendhagyó falucska már 2014 óta létezik, így a Stonehenge látogatói nemcsak a kőegyüttest csodálhatják meg, de abba is betekintést nyerhetnek, hol és milyen életet élhettek egykor az építők: kőkori mindennapok, karnyújtásnyi közelségben.

Ilyen volt a Stonehenge akusztikája

Különleges modell segítségével rekonstruálták, milyen lehetett a teljes kőkomplexum akusztikája egykor. Hallgasd meg, hogyan hangzik benne a zene.

Ezt is szeretjük