5 ezer éves csillagtérkép lehet a különös Cochno-kő: a régészek is csak találgatják, mit ábrázol pontosan

A rejtélyes vésésekkel teli kőről úgy hiszik, csillagtérkép lehet.

a

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor 1965-ben Ludovic MacLellan Mann régész utasítására betemették a misztikus ábrákkal teli, skóciai, nyugat-dunbartonshire-i Cochno-követ - másik nevén Druida-kő -, senki sem tudta igazán, mit takarnak be a vastag talajréteggel.

Azt azonban igen, hogy ez a legjobb, amit tehetnek, ugyanis egy elképesztő régészeti értékről van szó. A betemetéssel sikerült kivédeni, hogy mások is karcoljanak a sziklafelületre, illetve bármilyen módon megrongálják azt.

A Cochno-kő

A Cochno-kő egy időszámításunk előtt 3000 környékén készült ábraegyüttes, melyet először 1887-ben fedezett fel James Harvey tiszteletes. Méretes, 13-szor 7,9 méter a sziklafelület kiterjedése, és mintegy 90 rajzot foglal magában. Spirálok, vonalak és különféle rejtélyes alakzatok borítják.

Mann és asszisztense a kőnél, 1930-ban.
Mann és asszisztense a kőnél, 1930-ban.

Néhány évvel ezelőtt újabb munkálatok indultak, ám ezúttal a feltárás volt a cél. Lassan és óvatosan eltávolították a Cochno-követ fedő talajréteget, és közel ötven év után ismét feltárult a misztikus ábrák rengetege.

Ezen a videón láthatók a feltárási munkálatok:

Habár a tisztítómunkálatok ismét láthatóvá tették a spirálos véséseket, a szakértők ezzel sincsenek sokkal előrébb. A szikla alaposan feladta a leckét a tudomány embereinek.

Rejtély, mi lehet

A Cochno-kő felett, amióta csak ráleltek, egymás szavába vágnak a régészek: nem világos ugyanis, hogy mi célból véshették a sziklafelületbe az alakzatokat, és mit mutat pontosan az ábrák összessége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legelfogadottabb elmélet, hogy a faragott felület egy csillagtérkép lehetett, noha az is felmerült, hogy épp ellenkezőleg, a rajzok a Föld térképezésére szolgálhattak. Mások úgy vélik, hogy a spirálos szikla nem is térkép, hanem egy szertartások végzésére készített helyszín. A gazdag fantázia rabjai, elrugaszkodottabb elmélkedők ismét csak földön kívüli vonatkozásra gyanakodnak a Cochno-kő kapcsán.

c

Ha a csillagtérkép-elmélet igaz, ismét a magas szintű ősi tudás egy bizonyítékával állhatunk szemben. Akárhogy is, a szakértők úgy tartják, a Cochno-kő a legfontosabb a hasonló leletek közül Európában, és vésései a legjobb példái a neolitikus és bronzkori körkörös véséseknek.

Egy felülnézeti skicc a kőről,1895-ből, W. A. Donellytől.
Egy felülnézeti skicc a kőről,1895-ből, W. A. Donellytől.

Az ismét feltárt kőfelületet digitális mérőeszközökkel és háromdimenziós technológiával térképezik fel annak érdekében, hogy többet megtudhassanak róla, és közelebb kerülhessenek a végső megoldáshoz, milyen célt szolgálhatott valójában a Cochno-kő.

A kő kapcsán egyetlen dolog ad okot aggodalomra, mégpedig hogy egy épülő lakótelep közepére esik. Remélhetőleg a szabaddá tett több ezer esztendős érték semmilyen kárt nem szenved majd el emiatt.

Az óriások sírja

A középső bronzkorban élt Szardínia szigetén a nurág civilizáció, akiknek a nyomát a mai napig őrzi az ősi építmény, a Coddu Vecchiu, azaz az óriások sírja.

Ezt is szeretjük