Nem csak télen jelent veszélyt a szén-monoxid: még a mosógép is okozhat mérgezést

Bár nincs fűtésszezon, a szénmonoxid-mérgezések elkerülése érdekében továbbra is gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről.

szelloztetes
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, röviden OKF kedden. A közlemény szerint ilyenkor a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet.

Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak - közölte az OKF. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges - fűzte hozzá a főigazgatóság.

A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket - páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép - is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert azok szintén a lakás levegőjét használják - írta az OKF.

Fotók: Getty Images

A klímatisztítás lépései, hogy ne legyél beteg tőle

A nem jól fertőtlenített klíma káros hatással lehet az egészségre: a tisztítás lépéseit fontos alaposan elvégezni. Ha elmulasztod, kórokozókkal szennyeződik a levegő.

Ezt is szeretjük