10 fontos tipp, hogy baj nélkül teljen a nyári szünet: a rendőrség tanácsai
Az ördög ugyebár sosem alszik, ezért nem árt a fokozott óvatosság.

nyari szunet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Beköszöntött a vakáció, ami a gyermekek és a tinédzserek számára egyenlő a végtelen szabadsággal, ám ez sokszor bajt okozhat. Ilyenkor jó, ha van egy felnőtt, aki ellátja őket a szükséges útravalóval.

A szünidőben a fiatalabbak gyakran maradnak szülői kontroll nélkül, ezért is fontos, hogy felkészítsd őket a rájuk leselkedő lehetséges veszélyekre. A gondtalan nyár eltöltéséhez tarts szem előtt néhány intelmet, melyekről érdemes beszélgetni gyermekeddel is.

A rendőrség tanácsai

  • Tudatosítsd a gyerekben, hogy idegeneknek soha ne nyisson ajtót, és a lakásba ne engedje be őket!
  • Ne bízz a gyermekre nagyobb mennyiségű készpénzt!
  • Strandon, napközis táborban ügyeljen arra, hogy a lakáskulcs, a pénztárca, a mobiltelefon soha ne maradjon szem előtt! 
  • Gondoskodj róla, hogy legyen a gyereknél olyan irat, melyből megállapítható a gyermek kiléte és a szülők elérhetősége!
  • Mindig legyen információd a gyermek hollétéről és barátairól!
  • Ha az utcán idegen szólítja meg, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartson velük, illetve ne fogadjon el semmit tőlük! Legalább ilyen fontos tudni, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szülőnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindig beszéld meg gyermekeddel, hogy, ha bármi baja történne, kihez és hová fordulhat segítségért.  Ismerje szülei telefonszámát, továbbá a 112-es segélyhívó számot! Bátran szólítsa meg az egyenruhás rendőrt, ha veszélyben érzi magát.

  • Ne hagyd egyedül csellengeni a kiskorú gyereket az utcán! Tanácsos összefogni rokonokkal, barátokkal, esetleg szomszéddal, akik segítséget nyújtanak a felügyeletben.
  • A nagyobbak egy része már szeszes italt is fogyaszt, és késői időpontig is kimarad egy-egy rendezvény miatt. A programokra csak csoportosan vagy felnőtt kíséretében menjen, de ennél is fontosabb, hogy senki se távozzon egyedül! Beszéljétek meg, ki-kivel indul haza, kiért jön szülő, aki hazáig viszi őket.
  • A legfontosabb tanács mégis az, hogy teljen a nyár felhőtlenül, vidáman, szuper élményekkel gazdagon!

Nézd meg ezt is - Kibontották a 18 éves üléshuzatot: elképesztő értéket találtak alatta

Alig van annál jobb dolog, mint amikor az örökre eltűntnek hitt holmit váratlanul és teljesen véletlenül megtaláljuk, akár évek, évtizedek múltán. Az alábbi képeken olyan tárgyakat láthatsz, melyek egy furcsa véletlen - vagy ki tudja, éppen nem a véletlen - folytán kerültek vissza tulajdonosaikhoz.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük