Jól nézd meg, honnan rendelsz: csaló webáruházakat buktatott le a hatóság
Hatósági együttműködéssel szűrtek ki interneten kapható, csodát ígérő termékeket.

tabletta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban több mint 1200 e-kereskedelmi vállalkozást vizsgált a Fogyasztóvédelem, köztük az úgynevezett csodát ígérő termékeket forgalmazókat is. A megtévesztő weboldalak, a hamis ígéretekkel kínált termékek kiszűrése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium - ITM - több hatóság összefogását kezdeményezte.

A hatóságok együttműködésének eredményeként számos terméket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az interneten kapható, látványos fiatalodást, gyors fogyást vagy az egészségi állapot javulását ígérő termékek az egészségre nézve kockázattal járhatnak. Most ezekkel akarják félrevezetni az embereket, az ilyen jellegű árut értékesítő webáruházak megsértik az online kereskedelemre vonatkozó szabályokat is.

A csodát ígérő termékek, a megtévesztő állításokat tartalmazó webáruházak elleni eredményes fellépés érdekében az ITM a Fogyasztóvédelmi Hatóság mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt - NAV -, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt - Nébih - és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet - OGYÉI - is bevonta. Keszthelyi Nikoletta, az ITM közös hatósági fellépését kezdeményező, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte:

"A fogyasztóvédelem területén 2018-ban az e-kereskedelemmel és a termékbiztonsággal kapcsolatos kérdések állnak a középpontban. Szoros hatósági együttműködéssel a szabálytalan árubemutatókat már jelentős mértékben visszaszorítottuk. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalata alapján, a családok védelme érdekében újabb akciótervet kezdeményeztünk, melynek célja az interneten hirdetett, csodát ígérő termékek kiszűrése. A hatósági összefogás eddig is jelentős eredménnyel járt, a megkezdett munkát folytatjuk nemcsak a fogyasztók, hanem a tisztességesen működő webáruházak védelme érdekében is. Nem fogjuk hagyni, hogy tisztességtelen kereskedők félrevezessék, becsapják a magyar vásárlókat."

Mit vontak ki a forgalomból?

Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta: "Az ellenőrzések során több mint 60 ezer doboz étrend-kiegészítőt, többek között potencianövelőt, porcerősítőt, hajhullás elleni és zsírégető szert vont ki a forgalomból a Nébih, megközelítőleg 668 millió forint értékben".

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ITM internetlaboratóriuma próbavásárlásokat is végzett, melyek nyomán az OGYÉI megállapította, hogy a beszerzett, gyógyhatást ígérő termékek egyikében sincs gyógyszerhatóanyag. Az orvostechnikai eszközök esetében pedig a forgalmazásra irányadó előírások nem teljesültek, ezért az OGYÉI megkezdte azok forgalomból való kivonását.

Nagyon oda kell figyelni

A későbbi problémák elkerülése érdekében javasolt a vásárlás előtti alapos körültekintés. A jogszerűen működő webáruházak széles körűen tájékoztatnak a fogyasztói jogokról, szállítási és fizetési tudnivalókról, a vásárlás utáni elállási lehetőségekről. Ezek betartását a fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi.

A csodát ígérő honlapok telefonszámon kívül más elérhetőséget jellemzően nem tartalmaznak, szinte semmilyen információ nem található a vállalkozásról, a vásárlástól való elállási lehetőség nem biztosított. Ezek a körülmények gyanút kelthetnek, és figyelmeztethetnek arra, hogy ne higgyünk a valótlan állításoknak.

Ezt is szeretjük