Ki az okosabb: aki szemüveges, vagy, aki tökéletesen lát? Meglepő a válasz
Végre született egy kutatás, amelyből kiderül, hogy mi köze a szemüvegnek az intelligenciához.

szemuveg 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szemüveg öltöztet, és intelligensnek mutat. Ezt régóta tudjuk, egy új tanulmány során azonban bebizonyosodott, tudományos összefüggés van a látáshibák és az intelligencia között. 

A rendkívüli kutatást az Edinburgh Egyetem munkatársai végezték, érdekesség, hogy ez a mostani az eddigi legnagyobb, melyben az egyének kognitív funkcióit vizsgálták. Méghozzá egy időben, a világ több pontján. 

Szemüvegesek előnyben?

A kutatást a Nature Communications szaklapban publikálták, 300 486 - 16 és 102 év közötti - személy részvételével. Elkészítésénél 12 ország - Ausztrália, Ausztria, Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Hollandia, Izland, Írország, Norvégia, Svédország, USA - segédkezett, így az alanyoknak összesen 57-féle kognitív tesztet kellett kitölteniük. A kísérletben 30%-kal jobban teljesítettek a szemüvegesek, mint az éleslátók. 

Ráadásul kapcsolatot találtak az intelligencia, a rossz látás és a szív, illetve az érrendszer egészségéért felelős gének között, bár ez esetben a tudományos magyarázat még várat magára. A szakemberek mindenesetre bizakodóak, hiszen a mostani eredmények a későbbiekben segíthetik őket az Alzheimer-kór és az öregkori demencia gyógyításában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Gail Davies, a kutatás vezető szerzője mérföldkőnek tekinti a felfedezést, mert közel egy évtizede körülbelül háromezer résztvevővel már végeztek hasonló kutatást, ám akkor nem találták meg az intelligenciáért felelős géneket. "Természetesen még hosszú út áll előttünk, de remélhetőleg a jövőben módunk lesz pontosabban feltárni az időskori hanyatlás lehetséges genetikai okait."

Olvasd el ezt is - Teljesen összezavarja az agyat ez a kép

Az a jó az optikai illúziókban, hogy sokszor még akkor is fejtörést okoznak, mikor már rég tudjuk, hogy mi a titkuk. Egy ilyen fotó terjed most az interneten, és, bár a rajta látható jelenet nem egyedülálló, sokaknak feladta a leckét.

Ezt is szeretjük