6 kifejezés, amit írj bele az önéletrajzba: a következő 2 évben minden HR-es ezt keresi
Hiába végeznek egyre több munkát a robotok és a gépek, az emberi agyra mindig szükség lesz.

gepel
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a következő években karrierváltásra kerülhet sor, érdemes merőben megújítani az önéletrajzot. Már nem lesz elég olyan képességeket felsorolni, mint a magas fokú produktivitás vagy a vezetői készségek. 2020-ig a munkáltatók elvárásai megváltoznak majd, ami magával vonzza, hogy más készségeket fognak keresni a potenciális munkaerőben.

A Világgazdasági Fórum A munka jövője című, legfrissebb jelentésében összegyűjtötte és elemezte, melyek azok a leggyakoribb képességek, amelyekkel a jövő alkalmazottainak rendelkezniük kell. Egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy ezeket mindenképp érdemes feltüntetni az önéletrajzban.

Amire a robot nem képes

Az elemzés alapjául azt vették, hogyan befolyásolják majd a munkáltatók igényeit a jövő technológiái: a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia és a robotok jelenléte. Ehhez mérten többek között a magas érzelmi intelligencia, amire egy robot sosem lenne képes, kiemelten fontos készségnek számít majd az alkalmazók szemében.

emlekezet

A jelentésben felsorolt készségeknek több mint a felét ma még nem tartják kiemelt fontosságúnak, de a következő két évben már ezeket fogják keresni. A kutatók világszerte 15 ország kilenc legnagyobb iparágának 350 vezetőjét kérdezték, ők mit jósolnak, milyen elvárásaik lesznek a közeljövőben a készségeket illetően.

Fontos alap: belső megérzés

A magas érzelmi intelligencia alapja, hogy az ember képes felismerni mások reakcióit, és azt is, miért reagálnak úgy, ahogy. Ez lesz az egyik legértékesebb készség a munkáltatók szemében. Ez olyasmi, amire csak az ember képes. Ugyanakkor nagy igény lesz olyan szociális készségekre is, mint a meggyőzés és a tanítás képessége, mialatt csökken a kereslet olyan technikai képességek iránt, mint a programozás vagy a különböző berendezések üzemeltetése és ellenőrzése.

A kognitív rugalmasság kevésbé elterjedt kifejezés. Akiben megvan ez a készség, képes megalkotni új szabályokat, vagy a meglévőket úgy felhasználni és kombinálni, hogy hatékonyan és többféleképpen tudja csoportosítani a dolgokat. 

agy-okos-intelligencia-iq

Kiemelten fontos lesz a jó ítélő- és döntéshozó képesség. Ez azt jelenti, hogy jó vagy a relatív költségek és a lehetséges tevékenység előnyeinek a megítélésében, vagyis könnyen átlátod, milyen üzleti lépés mennyi pénzt ér. Nem tűnhet újdonságnak, de a munkakörnyezet változásával a munkáltatók igenis értékelik majd, ha valaki képes adatokon alapuló döntések meghozatalára.

A kreatív agy

A megkérdezett vezetők szerint a következő két évben rengeteg munkakör igényli majd az olyan kognitív képességek magas szintű alkalmazását is, mint a kreativitás, a logikus gondolkodás, a problémaérzékenység.

A kreativitás 2015-ben még a tizedik legkeresettebb készség volt a munkáltatók körében, mára már a fontossági sorrend harmadik helyén áll. Ennek egyik oka, hogy minél több új technológia bukkan fel a munkahelyeken, a munkáltatók annál inkább keresik azokat, akik képesek e technológiák kreatív kihasználására.

A cikk az ajánló után folytatódik

Géphez is kell emberi agy

- Világgazdasági Fórum elemzéséből tulajdonképpen az látszik, hogy a technológia és az automatizálás nemhogy csökkenti, hanem növeli a keresletet az emberi képességek iránt. Az inc.com szerint ez azért van, mert a gépeket is etikusan és optimálisan kell irányítani. Itt jön képbe a kritikus gondolkodás képessége: tudni kell felbecsülni, hogy a technológia milyen úton-módon válik a cég és a munkáltató javára - írja a DailyMail.

Fontossá válik majd továbbá a technika által szolgáltatott adatok értelmezésének képessége. A komplex problémamegoldás része az adatok értelmezésén túl, hogy azok alapján elő tudj hozakodni kreatív megoldásokkal. Ugyanis, ha valaki csupán az adatokra támaszkodva hozakodik elő valamilyen megoldással, tekintet nélkül a lehetséges következményekre, az nem biztos, hogy praktikus, és veszélyes is lehet, így szükség van itt is az emberi agy kreativitására és értelmezőképességére.

Mit néznek még a CV-ben?

A jó önéletrajz titka nemcsak a szép, átlátható elrendezésben és a képzettségedben, illetve szakmai tapasztalatodban rejlik. Legalább ennyire fontos az is, hogy a megfelelő kulcsszavakkal formáld figyelemfelkeltővé az írást. Eláruljuk, hogyan csináld!

Ezt is szeretjük