Szellemházakat rejtenek a meseszép szigetek: egykor virágzott bennük az élet

Már csak az üresen kongó szellemházak emlékeznek a szigetek egykori nyüzsgő életéről.

Szellemszigetek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kolonizálások, letelepedések idején különböző szigeteket is felfedeztek, melyeken értékes faunájuk és flórájuk miatt főleg halásztak vagy vadásztak az új lakók, idővel virágzó települések születtek rajtuk.

A történelem viszontagságainak és természeti erőknek köszönhetően több ilyen pompás helység ma már elhagyatottan, lepusztulva áll.

A Holland-sziget

Az Egyesült Államokbeli Chesapeake-öböl torkolatvidékén található Holland-sziget 32 hektáros területén több száz halász és farmer élt. 1922-re süllyedés és áradások következtében a lakók kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. 2010-re már csak egyetlen ház romja emlékszik meg a hajdani nyüzsgő életről.

McNab szigete

A McNab szigete Kanadában, Nova Scotia tartományában fekszik. Évekig halászok lakták, majd az 1780-as években letelepedett Peter McNab kereskedő, akinek ezután a leszármazottjai éltek a területen egészen 1934-ig.

A szigeten a szesztilalom alatt titkos szeszfőzdét is üzemeltettek, világítótornya is volt, és gyönyörű viktoriánus angolkertek, amik ma már elhagyatottan állnak.

Ross-sziget

Az India területén lévő Ross-szigetet még a brit gyarmatosítók kolonizálták sok évvel ezelőtt, és idővel a kelet Párizsaként is ismert város született meg rajta. Az évszázadok alatt több tulajdonost is váltott, időnként más országokhoz került a földrész, mielőtt teljesen lakatlanná nem vált.

Eleinte börtönt működtettek rajta, később a brit lakók extravagáns tánctermeket, pékségeket, klubokat, kerteket építettek, mígnem 1941-ben egy földrengés és Japán inváziója tönkre nem tette a virágzó települést. Egészen 1979-ig Japán és Anglia is birtokolta, de ebben az évben az indai haditengerészethez került, akik egy bázist hoztak létre rajta. Ma már csak az elhagyatott, növényekkel és indákkal benőtt házromok regélnek a régmúlt idők pompájáról.

King-sziget

Már több mint 50 éve lakatlan Ukivok települése a King-szigeten, Alaszkában, de az épületeken nem fogott az idő vasfoga. Az ősi inupiat nép egykor itt töltötte a teleket, rákokat és fókákat vadásztak, amikor elüldözték őket területükről az 1900-as évek közepén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ellehetetlenítették az ott-tartózkodásukat, bezáratták iskolájukat omlásveszély miatt. Fénykorában 200-an lakták, és az indokként használt, veszélyesnek titulált oktatási intézmény már fél évszázada sértetlenül áll.

Hajdanán gyönyörűek voltak, ma elhagyatva tengődnek: magyar kastélyok, amik többet érdemelnének

A régi időkben a nemesi származású, tehetősebb urak és hölgyek kúriákat, kastélyokat építtettek Magyarország-szerte, amiknek egy része ma már csak letűnt idők maradványaiként áll.

Hajdanán gyönyörűek voltak, ma elhagyatva tengődnek: magyar kastélyok, amik többet érdemelnének

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük