Százezrekre büntethetnek! A legnagyobb bakik az adóbevallásban
Ha nem is szándékos a hiba, akkor is súlyos összegeket veszíthetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A korábbi évek tapasztalatai alapján több tízezer adózó követ el kisebb-nagyobb hibákat a bevallásban. A kitöltés során nem is olyan nehéz problémába futni vagy elnézni valamit, ezért az adóhivatal arra ösztönzi az adózókat, hogy minél többen válasszák az internetes kitöltőprogramot.

A NAV ellenőrző rendszere nemcsak az eligazodást segíti, de a szükséges számításokat is elvégzi helyetted, a végén pedig kiszűri az esetleges hibákat is. Vannak azonban olyan bakik, melyekbe a mankó ellenére is belefuthatsz, ráadásul nem kevés pénzedbe kerülhet utólag.

Ha kicsúszol a határidőből

Nem véletlenül hangsúlyozzák annyira a határidőket, sokan hajlamosak ugyanis az utolsó pillanatra hagyni a bevallás benyújtását, sőt, az is előfordul, hogy egy-két nappal túlcsúsznak rajta.

Hiába tűnik apróságnak, ha késel a bevallással, megütheted a bokádat: ha a határidőt követően, de még az adóhatóság ellenőrzése előtt nyújtod be, mulasztási bírságot rónak ki. Ezt csak akkor úszhatod meg, ha a késést igazolási kérelemmel, elfogadható módon kimented.

Ha a késedelem nem több 15 napnál, akkor a bírság összege a bevallott adó 15%-a, ha a harminc napot nem haladja meg, akkor 20%-a, ha pedig harminc napnál több, akkor 30%-a, de maximum 100 ezer forint.

Ha nullás bevallást, csupán adó-visszaigénylést vagy adó-visszatérítést tartalmazó bevallást nyújtottál be késve, akkor magánszemélyként ezer forint bírságot kell fizetned.

Ha elmulasztod a benyújtást

Az egyik legsúlyosabb mulasztás, ha a bevallási kötelezettségednek egyáltalán nem teszel eleget. Ha a hatóság a mulasztást észlelve új határidőt szab ki, de ezt sem teljesíted, akkor újra megbírságolhatnak. Minden, amit a revízió a nullához képest megállapít, az adókülönbözet lesz, és, amennyiben a terhedre megállapított adókülönbözetet az esedékességig nem fizeted meg, úgy az adóhiány után adóbírság állapítható meg.

Hibák a bevallásban

Ha időben nyújtod ugyan be a bevallásod, ám hibásan, akkor is ráfizethetsz: ebben az esetben a mulasztási bírság a helyes és a hibás adó vagy költségvetési támogatás összege közötti különbözet 5%-a, de legalább ötezer forint, legfeljebb 100 ezer forint, magánszemélyek esetében a minimum- és maximumhatár ötszáz és 100 ezer forint.

A feldolgozást akadályozza, ha nincsenek meg a bevallás egyes oszlopai, sorai közötti logikai, illetve számszaki egyezőségek, vagy, ha a bevallás elírási, számszaki hibát tartalmaz.

Ilyenkor a bevallást a NAV kijavítja, a bírság összege pedig a hiba súlyától függ. Ha a hiba nem vezetett összegszerű különbözetre, akkor a kiszabástól akár el is lehet tekinteni.

Ha viszont a javítás különbözetet eredményez, akkor a bírság a minimum- és maximumösszeg között százalékos. Bár ez a törvényi szankció nincs tekintettel arra, hogy a különbözet az adózó javára vagy terhére keletkezett-e, a bírság megállapításakor ezt mindenképpen figyelembe kell venni.

Ne feledd az aláírást!

Az egyik leggyakoribb hiba, ami csupán figyelmetlenségből ered, ha az adózó helyesen tölti ugyan ki a nyomtatványt, ám a végén elfelejti aláírni. Ellenőrizd ezért, mielőtt postára adod, hogy minden megjelölt helyen - és nemcsak az utolsó lapon - szerepel-e az aláírásod!

Duplázás

Az is gyakran előfordul, hogy kéred a munkáltatói adómegállapítást, majd erről megfeledkezve önbevallást is teszel. Ilyenkor a NAV adóvizsgálattal állapítja meg, hogy melyik bevallás érvényes, és visszafizetési kötelezettséged is keletkezhet.

Jelöld a visszaigénylést!

Nem hiba ugyan, de neked mégiscsak fájni fog, ha elfelejted megjelölni a bevallás főlapján, hogy a visszaigényelhető összeget szeretnéd visszakérni. Ilyenkor külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével tudsz csak hozzájutni a visszajáró pénzhez.

Amit a kitöltőprogram sem szűr ki

Ha a jövedelmedből a kifizető adóelőleget vont le, és ezt az összeget saját kötelezettségként írod be - nem pedig a kifizető által levont adóelőleg sorba -, úgy fizetési kötelezettséged keletkezhet a bevallás szerint, holott valójában erről szó sincs.

Ezt is szeretjük