Havonta 10 ezret is jelenthet: kinek jár utazási költségtérítés?
Tudd meg, milyen esetekben kell hozzájárulnia a cégnek utazási költségedhez!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem mindenki ismeri a munkába járással összefüggő kiadások megtérítésére vonatkozó szabályokat, pedig a törvény szerint bizonyos esetekben a munkáltató cégnek kell állnia ingázásod költségeinek egy részét.

Eszerint, ha a munkahelyed és az otthonod nem egyazon közigazgatási területen belül vannak, akkor bizonyos mértékű költségtérítésre vagy jogosult.

A rendelet szerint a közlekedési eszköz kiválasztása nem okozhat többletterhet a munkáltatónak, ugyanakkor a munkavállalótól sem várható el, hogy indokolatlanul hosszú ideig várakozzon a közlekedési eszköz indulásáig vagy a munkakezdésig csak azért, hogy a cég költségeit csökkentse.

A tapasztalatok szerint a szabályokat nem mindig tartják be, hiszen a munkáltatóknak sokszor már nem marad elég forrásuk arra, hogy fedezzék ezeket a költségeket, a dolgozók pedig gyakorta több órát utaznak költségtérítés nélkül.

Mit mond a szabály?

2010. május 1-jével lépett hatályba a munkába járással kapcsolatos, utazási költségtérítést szabályozó, 39/2010. (II. 26.)-os kormányrendelet.

Ennek értelmében a kötelezettség akkor vonatkozik a munkáltatóra, ha a munkavállalója ingázásra kényszerül, vagyis más-más településen van a lakhelye és a munkahelye. A korábbi szabály különbséget tett busz és vonat használata között, előbbi 80%-os, utóbbi pedig 86%-os költségtérítést tett lehetővé. Mára viszont egységesítették a támogatás mértékét, így minden esetben utazási költséged 86%-át kérheted a munkáltatódtól.

Napi munkába járás

Napi munkába járás címén történik a költségtérítés abban az esetben, ha a munkavállaló naponta a közigazgatási határon kívülről utazik a munkahelyére, illetve munkarendjétől függő gyakorisággal rendszeresen utazik oda és vissza. Attól függetlenül illeti meg a munkavállalót ez esetben a költségtérítés, hogy ideiglenes vagy állandó lakóhelyéről utazik a munkahelyére, hiszen naponta, vagy legalábbis rendszeresen tesz meg nagyobb távolságot.

Hétvégi hazautazás

Hétvégi hazautazás esetében akkor illet meg munkavállalóként az utazási költségtérítés, ha a hétvégeken haza, vagyis az állandó lakóhelyedre utazol. Ez persze akkor lehetséges, ha a munkavégzés miatt egy másik, a lakóhelyedtől eltérő településen ideiglenesen tartózkodsz. Azaz, ha azért költözöl egy másik városba, hogy munkát vállalj, és így hétvégenként tudsz csak hazalátogatni a családhoz, akkor jár hétvégi hazautazás címén az utazási költségtérítés.

Ennek indoka, hogy ugyan nem napi, de heti rendszerességgel nagyobb utat teszel meg a hazautazás és munkahelyedre történő visszautazás érdekében. Az ideiglenesség a lakhatási státuszra vonatkozik, nem pedig időbeli korlátot jelent, vagyis ez a feltétel akár több évre is vonatkozhat.

Ráadásul a kormányrendelet szempontjából mindegy, hogy milyen típusú munkaszerződéssel rendelkezel, azaz például határozott vagy határozatlan idejű munkaviszonyban állsz-e. Ha nem abba a városba költözöl, ahol a munkavégzés zajlik, hanem csupán annak közelébe, akkor a hétvégin kívül napi munkába járás címén is kérheted a támogatást.

Milyen közlekedési eszközre érvényes?

Választhatsz szinte bármilyen közlekedési eszközt: járhatsz vonattal, helyközi autóbusszal, elővárosi busszal, HÉV-vel, menetrend szerint közlekedő hajóval, komppal és révvel is, csak a jegyet vagy bérletet kell megőrizned, amivel igazolod az utat. Ha autóval ingázol, akkor is jár a térítés: kilométerenként kilenc forintot számítanak fel, figyelembe véve a távolságot, és akkor is ennyit, ha mozgáskorlátozottság vagy egészségkárosodás miatt nem tudod igénybe venni a tömegközlekedést.

Amikor nem jár

Vannak olyan országok, ahol az az álláskereső is számíthat utazási költségtérítésre, aki még nem alkalmazottja a cégnek, csupán megpályázott egy pozíciót, és interjúidőpontra hivatalos. Magyarországon nincs ilyen jellegű kötelezettségük a cégeknek, vagyis ha távoli városba indulsz felvételi beszélgetésre, neked kell állnod az utazásod költségeit.

Ezt is szeretjük