Így törhetik fel a bankszámládat internetes vásárláskor

Mire figyelj, hogy biztonságban legyen a pénzed? Légy résen, hogy megvédd magad!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bankkártya-machinátorok és PIN-tolvajok ugyan még mindig frissítgetik az ötlettárukat, de a szakértők szerint egyre profibb védelemmel kell szembesülniük, így már elsősorban nem az automatánál indokolt a gyomorgörccsel vegyes körültekintés - persze azért itt sem árt az éberség -, a nagyobb veszély sokkal inkább az internetes vásárlás során áll fenn.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bojkottálnod kell a netshoppingot, hiszen, ha ügyelsz a védelemre, az online bankkártyás fizetés sem lesz olyan rizikós.

A leggyakoribb módszerek

Kártyacsalás

A szemfüles csalók lecsapnak az áldozat bankkártyájának szükséges infóira, majd azokat felhasználva vígan shoppingolnak a neten, a vásárolt termékek vagy szolgáltatások árát pedig az eredeti kártyatulajdonos számlájára terhelik rá.

Az adathalászok úgy tudják a lopott bankkártya-információkat összegyűjteni, ha a számítógéped biztonsági szempontból nincs tökéletesen fölvértezve, ugyanis biztonsági védelem nélkül szinte tálcán kínálod a bepötyögött jelszót vagy kártyaszámot. Így legyen alapvető a kémprogramkereső és a tűzfal védelme is a gépeden, plusz soha ne jegyeztesd meg a böngészővel kényelmi okokból a jelszavaidat.

Amikor a netbankot célozzák

Új módszerként emlegetik, amikor a hackerek a böngészőbe illesztenek egy kódot, amely elmenti a netbankos belépési nevet és jelszót, illetve kártyaszámot, majd továbbítja a támadónak. A szakértők szerint ezt a módszert nehezebb leleplezni, mint a trükkös ál-maileket vagy a hamis netbankos oldalakat, amelyekkel korábban nálunk is több száz banki ügyfelet csaptak be. A csalás felfedezésére annyi idő jut, amíg a neten intézett utalás a bankközi kommunikációt biztosító GIRO rendszerben áll, ami jelenleg körülbelül egy napot jelent.

Élelmes alkalmazottak

A kereskedők machinációit és a megtévedt alkalmazottak - akik korábban hozzáférhettek az adatbázisban tárolt kártyaszámokhoz - akcióit mára kivédték. Ugyanis a személyi adatok védelme érdekében a bankkártya száma és az egyéb azonosító adatok nem kerülnek ki a bankoktól az internetes üzletek működtetői felé, hozzájuk csak maga az infó jut el, hogy megtörtént az átutalás. A kereskedő honlapja ilyenkor átirányít egy titkosított banki fizetőoldalra, az adataidat ott kell megadnod, nem közvetlenül a kereskedőnek.

Így előzd meg!

Plusz biztonsági lépcső a banknál

A netshopping védelme érdekében létezik a bank által biztosított plusz biztonsági lehetőség is: ilyen a Verified by Visa és Mastercard Secure Code alkalmazása, amit a bankodtól tudsz ingyenesen igényelni. Ilyenkor egy általad megválasztott titkos kód vagy jelszó segítségével beazonosítod magad még a vásárlás előtt - ha ez rendben van, továbbléphetsz a fizetéshez. Ha a csaló megszerzi a kártyád adatait, ebben az esetben sem kerül közelebb a célhoz, hiszen nem fogja tudni online vásárlásra használni a pluszkód nélkül.

Virtuális bankkártya

A legegyszerűbb védelmi módszer, ha netkártyát igényelsz a bankodtól. Ez lényegében egy elkülönített kártyaszámla, amit csak vásárláskor használsz, vagyis elég, ha csak a vásárlást megelőzően utalsz egy kisebb összeget erre a kártyára, így a folyószámlád nem lesz közvetlenül elérhető.

Gyanús webáruházak

A csaló webáruházakat úgy tudod beazonosítani, ha figyelsz néhány praktikus dologra. Például csak olyan webhelyen add meg az adatokat, ahol a webcímben https jelzés van, ez ugyanis titkosított adatforgalmat jelöl, illetve a weblap tulajdonosa hitelesíthető. A gyanús kereskedőoldalakat lecsekkolhatod a HOWARD-on.

Mit tegyél, ha már megtörtént a baj?

Ha azt tapasztalod, hogy nagyobb összeget vontak le, vagy nem kaptad meg az online vásárolt terméket, akkor a bankodnál chargeback eljárást kezdeményezhetsz. Ilyenkor kötelességük vizsgálatot indítani, és, ha szükséges, visszautalni a pénzed a kereskedőtől, akit aztán meg is büntetnek.

Ezt is szeretjük