Béren kívüli juttatások: ezeket igényelheted az idén

A juttatások rendszere átalakult. Nézd meg, miből válogathatsz a 2012-es cafeteria-rendszerben.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jelentősen átgyúrták idén a cafeteria-rendszert: átalakultak a munkáltatókat terhelő költségek, miközben megváltozott a felhasználási lehetőségek köre is. A béren kívüli pluszok 2012-ben drágábbak lesznek, mint tavaly, de a cégek még idén is spórolhatnak, és a dolgozók is kihasználhatják a cafeteria előnyeit.

A juttatási elemek bővültek, ám január 1-jétől már meg kell fizetni utánuk a 10%-os egészségügyi hozzájárulást. Tavaly októbertől kikerült a rendszerből az üdülési csekk, idén januártól pedig az internethasználat. Íme, a részletek.

Új szabályozás

2012-ben a kedvező adózású béren kívüli juttatások esetében, az eddigiekhez hasonlóan, a juttatás értékének 1,19-szerese után kell 16% adót fizetni, így 19,04% adóval kell számolni.

Változás viszont, hogy a kedvező adózású béren kívüli juttatásokra idén plusz 10% eho-fizetési kötelezettség is terhelődik, amelyet szintén a juttatás értékének 1,19-szeres értéke alapján kell számolni.

Így a kedvező adózású juttatások összes közterhe 30,94%. Az egyes juttatások egyéni kerete mellett együtt is figyelni kell a kiadott összértéket, hogy az ne lépje túl az éves 500 ezer forintos keretet.

E keret feletti kifizetés esetén ugyanis a meghaladó rész 1,19-szerese után 27%-os egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

Az idén a béren kívüli juttatások közé tartozik az Erzsébet-utalvány. illetve a munkahelyi étkeztetés, a Széchenyi Pihenő Kártya - SZÉP-kártya -, a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű képzés, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári hozzájárulás, a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe történő hozzájárulás, valamint a munkáltató tulajdonában vagy vagyonkezelésében álló üdülő használata.

Erzsébet-utalvány

A törvényi szabályozásnak megfelelően idén a munkáltató munkahelyi étkeztetést biztosíthat munkavállalóinak, amely havi 12 500 forint értékben adható a munkáltató telephelyén működő étkezdében. A másik lehetőség pedig a járulékkedvezménnyel támogatott étkezési jegy, az Erzsébet-utalvány, amelyet a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. bocsát ki. Ez havi 5000 forintos értékben vehető igénybe, kizárólag hidegétkezésre, 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos, papír alapú címletekben, majd a tervek szerint később elektronikus kártya formájában is használható lesz.

A jelenlegi szerződött elfogadóhelyek száma egyelőre jóval kisebb a korábbi cafeteria-rendszerbe belépők számánál: az év első hetében valamivel 17 ezer fölött volt, de a februárra kitűzött elképzelés szerint 20 ezer fölötti szerződéskötést terveznek. Lehet vele egyébként több ezer kisebb vidéki üzletben is fizetni, és tárgyalnak a MOL-lal, hogy a benzinkutak is elfogadóhelyek lehessenek. Az elfogadói jutalék 3-6% között mozog aszerint, hogy kisebb vagy nagyobb üzletláncról van szó.

SZÉP-kártya

A Széchenyi Pihenő Kártya három alszámlával működik, kerete összesen 450 ezer forint, ezen belül a szálláshelyé 225 ezer, a vendéglátásé 150 ezer, a rekreációé pedig 75 ezer forint.

Felhasználási köre szűkebb, mint az üdülési csekk esetében volt, többek között szálláshely-szolgáltatásra, belföldi utazásszervezésre, melegkonyhás vendéglátóhelyeken - ide tartozik a munkahelyi étkeztetés is -, valamint a szabadidős szolgáltatásokon belül egészségmegőrzést szolgáló, előadó-művészeti, múzeumi, növény- és állatkerti, vidámparki és egyéb szórakoztató, szabadidős tevékenységekre, illetve sporttevékenységekre, belvízi személyszállításra és szállásfoglalásra is használható a SZÉP-kártya.

Az üdülési csekknél megszokott papír alapú forma helyett plasztikkártyaként kerül kibocsátásra.

Adómentes juttatások

Adómentesen juttatható a magánszemély részére biztosított olyan dolog vagy szolgáltatás, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásnak hatókörében, a tevékenység ellátásnak feltételeként történik, akkor is, ha nem zárható ki a magáncélú használat.

Ide tartozik a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat, sporteseményre szóló belépő, sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem, serleg, trófea. Adómentesen adható a védőoltás is, illetve védőeszközök, baleset- és egészségvédelmi eszközök.

Ezt is szeretjük