Mi történik a Szaturnusszal? Furcsa dolgot művel a tudósok szerint
Új tanulmány látott napvilágot az égitestről, egészen pontosan az azt körülvevő ikonikus gyűrűről.

szaturnusz 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valahányszor azt halljuk, Szaturnusz, lelki szemeink előtt kapásból megjelenik a bolygó körül keringő gyűrűrendszer. Ezt a gyűrűt parányi, majdhogynem teljesen vízjégből álló részecskék alkotják, illetve nyomokban sziklához hasonló anyagot is tartalmaz.

Azon túl, hogy pontos keletkezési körülményeit máig homály fedi, a NASA legfrissebb közleménye szerint a gyűrűrendszer napjai meg vannak számlálva, ugyanis röpke 300 millió év múlva teljesen eltűnhetnek. 

Mi történik a Szaturnusz gyűrűjével?

Ezek a gyűrűk csapadékot bocsátanak ki, méghozzá nem is keveset, merthogy röpke fél óra alatt megtölthetnének egy komplett olimpiai méretű úszómedencét. A közlemény szerint azonban a teljes gyűrűrendszer eltűnéséig már csak körülbelül 300 millió évünk van, míg az egyes gyűrűknek a hatalmas csapadékmennyiség miatt ennél is kevesebb, mindössze 100 millió éve. Legalábbis erre utalnak a Cassini űrszonda észlelései.

Emberi mértékkel nézve ez rengeteg időnek tűnik, csillagászati szemszögből ugyanakkor nem, hiszen a Szaturnusz alig múlt 4 milliárd éves. Azon apró részecskék egyensúlya pedig, melyek valamikor kiegyensúlyozott állapotban voltak a gravitációs mező, illetve saját keringési sebességük miatt, felborulni látszik. Pontosabban elektromosan feltöltődhetnek, köszönhetően a Napból érkező ibolyántúli fénynek vagy éppenséggel a meteoritokból aláhulló plazmafelhőnek.

Szép lassan eltűnnek

A gyűrű részecskéi úgymond belezuhannak a Szaturnusz felső légkörébe, ahol elpárolognak, a víz pedig kémiai reakcióba lép a bolygó ionoszférájával. Ez a reakció aztán megnöveli a H3+ ionok - elektromosan töltött részecskék - élettartamát. Ezek az ionok a napfénytől infravörös fényben ragyognak, ezt figyelték meg a NASA szakértői a Keck teleszkóp segítségével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szerencsések vagyunk, hogy a Szaturnusz gyűrűrendszerének közelében tartózkodhatunk, mely úgy tűnik, életideje felénél jár. Gyűrűi azonban csupán ideiglenesek. Könnyen megeshet, hogy a Jupiter, az Uránusz és a Neptunusz hatalmas gyűrűrendszereiről lemaradtunk, hiszen azoknak napjainkra már csak vékony kis gyűrűjük van - mondja James O’Donoghue, a NASA Goddard Space Flight Center munkatársa.

Nézd meg ezt is - Furcsa jelenséget fotóztak a Marson: mik ezek a különös alakzatok?

A Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda High Resolution Imaging Science Experiment - HiRISE - kamerájának köszönheti a NASA azokat a rendkívüli felvételeket, melyek az utóbbi időben napvilágra kerültek. Az űrkutatási hivatal fotói meglehetősen fura, pókszerű jelenségeket ábrázolnak, melyek külsőre nagyon hasonlítanak az ízeltlábúakhoz, de valójában teljesen másról van szó.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük