Hatalmas űrtornádó ütközik a Földnek: ilyen lesz a találkozás a tudósok szerint
A csillagászok talán még a karácsonynál is jobban várják a közelgő eseményt, nem véletlenül.

urhurrikan 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy elejét vegyük a baljóslatú találgatásoknak, rögtön leszögezzük, az űrtornádónak köze sincs az abszurd világvége-elméletekhez, ellenben csillagászati körökben a jelenség hatalmas szenzációnak számít.

Becsületes nevén sötétanyag-hurrikán közelít Földünkhöz, melynek pontos összetétele napjainkig hatalmas kérdőjel a tudósok előtt, noha az univerzum mintegy 85%-át ilyen sötét anyagok alkotják. Ám úgy fest, szerencsés fordulat következik, és a szakembereknek végre lesz alkalmuk közelebbről megfigyelni.

Hatalmas űrtornádó közeledik

A CNet beszámolója alapján a sötét anyag létezéséről már az 1970-es években lerántották a leplet, ám megismerésében azóta sem történt számottevő előrelépés, noha az univerzum 85%-át ilyen anyag alkotja.

Neutrínók, WIMP-ek, azaz gyenge kölcsönhatású elemi részecskék, illetve elektromos töltéssel nem rendelkező elemi részecskék, úgynevezett axionok adhatják összetételét, ám ez is csak feltételezés. Mivel a Föld, mondhatni, belefut egy sötétanyag-hurrikánba, a csillagászok azt remélik, lehetőségük lesz jobban feltérképezni.

Nem kell tartani tőle

A tejúton rengeteg, csillagokból álló, úgynevezett csillagfolyam létezik, melyek a néhai törpegalaxisok, valamint gömbhalmazok megmaradt részei körül keringenek. Ezek a galaxisok és gömbhalmazok hosszú évmilliókkal ezelőtt nekiütköztek a Tejútnak, ezáltal szétszóródtak, ma pedig csupán az említett csillagfolyamok árulkodnak létezésükről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az S1 galaxis az Európai Űrügynökség felfedezettje, amely most keresztezheti a mi galaxisunk pályáját. Érdekesség, hogy amíg az S1 sebessége akár 500 kilométer per másodpercet is  elérheti, addig a saját galaxisunk 'alig' 230 kilométer per másodperces sebességgel halad át a tornádón. A Zaragozai Egyetem munkatársai szerint ugyanakkor aggodalomra semmi ok, hiszen a tornádó a bolygót semmilyen formában nem veszélyezteti, ellenben számukra az esemény óriási jelentőséggel bír.

Nézd meg ezt is - Ez a 17 éves lány lesz az első ember, aki a Marsra léphet

Alyssa Carson már egészen kicsi kora óta tudja, hogy egyszer űrhajós lesz belőle. Még most is csak 17 éves, de már évek óta részt vesz a NASA kiképzőprogramjában, hogy 2033-ban, amikor esedékes lesz a Mars-expedíció, ő lehessen az első ember, aki a vörös bolygóra lép. Ám nemcsak ebben jár majd az élen: ő volt az első, aki teljesítette a űrkutatási hivatal Passport Programját, vagyis végigjárta mind a tizennégy NASA-látogatóközpontot, valamint ő a legfiatalabb, aki elvégezte a PoSSUM Space Academyt, és engedélyt szerzett arra, hogy a világűrbe menjen.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük