Megtalálták az univerzum legforróbb bolygóját: nem ez az egyetlen különlegessége

A kutatók hosszas vizsgálódásaik közepette nagyszerű dologra bukkantak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavaly júniusban érkezett a hír, hogy amerikai kutatók felfedeztek egy, a Naphoz hasonló forróságú, 4300 Celsius-fokos felszínű bolygót. Egyikük akkor úgy nyilatkozott, hogy a KELT-9b-t még 2014-ben találták, ám eddig tartott, mire meggyőződhettek arról, hogy ez valójában egy csillag körül keringő bolygó.

A KELT-9b Földünktől 620 fényévre található, közel 4000 Celsius-fokos hőmérsékletével pedig ez az eddigi legforróbb ismert gázóriás, melynek hőmérséklete lekörözi még néhány csillagét is. Az égitestet napjainkban is számos rejtély övezi, melyek közül most fény derült egyre.

Az univerzum legforróbb bolygója

Jens Hoejimakers, a Berni Egyetem munkatársa kollégái közreműködésével vasat és titánt mutatott ki az exobolygó légkörében. Ez példátlan felfedezésnek számít, ugyanis hiába a vas a leggyakoribb átmeneti fém, mostanáig egyetlen Naprendszeren kívüli bolygó atmoszférájában sem észlelték.

Nehéz dolog volt kimutatni az elemet, mivel a vas többnyire remek fénytörőként viselkedik, és alig hagy nyomot a látható fényben. A szakértők ezért részletes szimulációkat végeztek a KELT-9b extrém atmoszférájának felderítéséhez. Kutatásaik során pedig bebizonyosodott, hogy megfelelő műszerrel a vas beazonosítható a légkörben.

Kevin Heng, a Berni Egyetem szakértője úgy véli, a szimulációk kimutatták, hogy a molekulák zöme atomi formában létezik, mert a szélsőséges hőmérséklet miatt a részecskék összeütköznek, ami eltöri a kötéseket. 

Mást is találtak

A szakemberek az úgynevezett tranzit módszerrel elemezték az exobolygót: amikor egy égitest elhalad csillaga és a megfigyelő műszer között, akkor a csillag fénye segítheti őket a KELT-9b tanulmányozásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebből a csillagfényből következtettek a légkör kémiai összetételére, ugyan korábbi szimulációikból már gyanították, hogy a vas egyértelműen kimutatható lesz. Nem tévedtek, sőt, Hoeijmakers szerint az egész folyamat olyan volt, mint egy kincsestérkép követése. A kutató ezen felül hozzátette, hogy amikor alaposabb tanulmányozásba kezdtek, kiderült, hogy nemcsak vas-, hanem titángőz is van a légkörben.

A hely, ahol tízszer annyi csillag látszik az égen, mint Budapesten

A  lenyűgöző fotók elkészítése kihívásokkal is járt. Több hónapos tervezést igényelt a nagyméretű távcső és a precíziós műszerek csomagolásának és szállításának megtervezése, hogy egyetlen érzékeny eszköz se sérüljön meg útközben. A helyszínen is több száz kilométert utaztak a fotósok a legjobb képekért a sivatagi éjszakában, a homokdűnék között.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük