Szellemgalaxis rejtőzik a Tejútrendszer ködében: egy űrszonda bukkant rá
A galaxist még szokatlanabbá teszi, hogy nagyon halvány a fénye: a Nagy Magellán-felhőhöz képest tízezerszer halványabb.

antila
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hatalmas szellemgalaxist észlelt az Európai Űrügynökség - ESA - Gaia űrszondája a Tejútrendszer peremén. Az Antlia 2-re - vagy Ant 2 - keresztelt objektumot eddig nem sikerült felfedezni egyrészt nagyon kis sűrűsége miatt, másrészt azért, mert tökéletes fedezékben van a Tejútrendszer lemezének köde mögött. Az Antlia 2 egy törpegalaxis.

Amikor az univerzum kezdeti szakaszában a szerkezetek elkezdtek kibontakozni, a törpegalaxisok voltak az első formálódó galaxisok, így legtöbb csillaguk öreg, kis tömegű, és fémekben szegény. Galaxisunk többi ismert törpegalaxisához képest azonban az Ant 2 óriási: olyan nagy, mint a Nagy Magellán-felhő vagy az egész Tejútrendszer egyharmada.

Szokatlanul halvány a fénye

Ami az Ant 2-t még szokatlanabbá teszi, az a nagyon halvány fénye: a Nagy Magellán-felhőhöz képest tízezerszer halványabb. Tehát vagy túl nagy a fényéhez képest, vagy túl halvány a méretéhez képest.

- Ez egy szellemgalaxis. Az ilyen nagy kiterjedésű objektumokat, mint az Ant 2, egyszerűen nem láttuk korábban. A felfedezés csak a Gaia adatainak minősége révén volt lehetséges - mondta Gabriel Torrealba, a kutatás eredményeit bemutató tanulmány társszerzője.

tejut-galaxis

Egy tajvani, brit, amerikai, ausztrál és német csillagászokból álló, nemzetközi csoport vizsgálta át a Gaia adatait, így bukkantak a különleges galaxisra. Az eredményekről a kutatásban részt vevő Cambridge-i Egyetem holnapján számolt be. Az ESA Gaia missziója révén készült el a világ eddigi legnagyobb csillagkatalógusa: több milliárd csillag, galaxisok és más égitestek, az éjszakai égbolt háromnegyede szerepel a lexikonban.

A szakértők megállapították, hogy az Ant 2 sohasem kerül túl közel a Tejútrendszerhez, mindig legalább 40 kiloparszek, vagyis 130 ezer fényévnyi távolságra van. Sikerült megállapítani a galaxis tömegét is, mely jóval kisebb volt, mint amekkorára egy ekkora objektum esetében számítottak.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A legegyszerűbb magyarázat az Ant 2 kis tömegére az, hogy szétszedi a Tejútrendszer árapálycsóvája. Nincs azonban magyarázat a galaxis méretére. Normál esetben, amikor a galaxisok tömeget veszítenek a csóva hatására, zsugorodnak, nem növekednek - fejtette ki Sergey Koposov, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója. Ez viszont azt jelentheti, hogy az Ant 2 hatalmasnak született. A kutatócsoport most azt próbálja kideríteni, milyen folyamat idézte elő ezt a nagy kiterjedést.

Nézd meg ezt is - Ez a 17 éves lány lesz az első ember, aki a Marsra léphet

Alyssa Carson már egészen kicsi kora óta tudja, hogy egyszer űrhajós lesz belőle. Még most is csak 17 éves, de már évek óta részt vesz a NASA kiképzőprogramjában, hogy 2033-ban, amikor esedékes lesz a Mars-expedíció, ő lehessen az első ember, aki a vörös bolygóra lép.

Ezt is szeretjük