Hogyan nyerhetsz 1 milliót?
Csak számlát kell kérned, postára adnod, és várhatod is az 1 millió forintot a folyószámládra. Jó ötlet, vagy csak annak tűnik a számlalottó?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csapból is a január 1-jén indult Számlával milliókért! kampány folyik, amelynek elsődleges célja a hazai gazdaság kifehérítése. Az úgynevezett számlalottó elsőre jó ötletnek tűnik, hiszen a szerencsén túl ahhoz, hogy valaki 1 millió forinttal legyen gazdagabb, csupán egy számlára van szükség. Mielőtt azonban elcsábulnál, érdemes egy kicsit a dolog mögé nézned.

Neked is jó, nekik is jó

A Tiszta Haszon Program elsődleges célja, hogy kifehérítse a hazai gazdaságot, és arra ösztönözze az embereket, hogy olyan szolgáltatásokért is kérjenek számlát, amellyel kapcsolatban addig ezt nem tették - hiszen adót fizetni mindenkinek kötelessége.

A Tiszta Haszon Program keretében indult Számlával milliókért! játékon bárki részt vehet, aki legalább egy olyan lakossági számlával rendelkezik, amely az ő nevére lett kiállítva, és amely 2009-ben kelt. A számla azonban nem szólhat - többek között - villamosenergia-, illetve gázelosztás vagy gázkereskedelem körében nyújtott szolgáltatásról, valamint lakossági telefon, internet, kábeltévé bekötéséért fizetett díjról, és nincsenek játékban a tömegközlekedési jegyekről és bérletekről kiállított számlák sem. Ám minden olyan számla alkalmas a pályázaton történő részvételre, amely legalább nettó ezer forintos díjról szól, és olyan szolgáltatásért fizetett összegről lett kiállítva, mint például a manikűr, a hajvágás vagy éppen a villanyszerelés.

Gyorsan és egyszerűen, sms-ben, interneten

A Számlával milliókért! játékban történő részvételhez nincs más dolgod, mint a kézhez kapott számla sorszámát és a számlát kibocsátó adószámát - ez utóbbit szóközök és kötőjelek nélkül - elküldened sms-ben a 06(70)707-0007-es telefonszámra, vagy kitöltened a pályázati űrlapot a www.szamlavalmilliokert.hu honlapon található pályázati oldalon.

Pályázni minden hónap utolsó napjáig lehet, a nyerteseket a következő hónap első munkanapján sorsolják ki közjegyző jelenlétében, és a Sorsolási Bizottság felügyelete mellett - a februárban pályázók 2009. március 2-án izgulhatnak. A Tiszta Haszon Programban havonta tíz nyertest jutalmaznak fejenként nettó 1 millió forinttal.

A játék indulásakor sikeresnek tűnt: a hírek szerint január 18-ig nagyjából 15 ezren küldtek be közel 36 ezer számlát, a Tiszta Haszon Program hamarosan mégis megbukni látszott.

Kinek éri meg többet fizetni?

A számlalottó gondolata nem rossz, ám egyes vélemények szerint több sebből vérzik. Szárnyra kaptak például olyan feltevések, miszerint a beküldött számlák sorszáma és a számlakibocsátó adatai egy esetleges adóellenőrzésben segíthetnek.

Mások szerint a számlalottó az egyébként is magas terhek miatt népszerűtlen. Nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy egy szolgáltatás azért lehet olcsóbb számla nélkül, mert az abból befolyt bevételnek nincs nyoma a szolgáltatást végzőnél.

Számla mellett viszont 20%-kal többet kellene fizetned a fodrásznál vagy a kozmetikusnál, hiszen a szolgáltatás díjához kapcsolódó áfa nem a szolgáltatást végzőt terheli, hanem téged. Így talán nem is annyira meglepő, ha a többség a jelenlegi gazdasági helyzetben inkább lemond az 1 millió forint megszerzésének esélyéről, mintsem duplán fizessen egy hajvágásért.

A külföldi példa
A számlalottó nem új keletű dolog, többek között Szerbiában és Horvátországban is sikerrel használták a gazdaság kifehérítésére. A különbség csak annyi volt, hogy míg hazánkban csupán lakossági számlák versenyezhetnek, addig az előbbi országokban közüzemi számlákkal is részt lehetett venni a játékban. Szerbiában összesen három hónapig tartott az akció, ez alatt az idő alatt azonban több tucatnyi számítógép és kerékpár talált gazdára, sőt lakás és gépkocsi is kisorsolásra került.
Ezt is szeretjük