Megkezdte vándorlását az egyetlen magyar jeladós szalakóta - Már ilyen messze jár
Eleven idén már ötödször indult el Afrikába, hogy átvészelje a hideget.

szalakóta2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szalakótákat kevesen ismerik itthon, hiszen nemcsak egész Európában, hanem Magyarországon is csökken az élőhelyeinek kiterjedése. Így már nagyrészt csak az Alföldön és a Mezőföldön fészkelnek, a hidegebb hónapokat pedig Afrikában töltik.

A fokozottan védett madár megjelenésében is kitűnik a jól megszokott fajok közül: egészen nagy, varjúhoz hasonló a mérete, és a teste nagy része a kék több árnyalatában is pompázik, de barna és fekete tollai is vannak. Az egyedi külsejének köszönhetően természetes élőhelyén már messziről kitűnik.

Csak egy magyar jeladós szalakóta van

A magyarországi szalakóták jeladózása 2015-ben kezdődött, ekkor négy példányt is nyomon követtek, ám ez csak rövid ideig tartott, így azóta csak az Eleven névre hallgató madár küld hasznos információkat a mozgásáról. Ő 2016-ban kapott jeladót, és nem véletlenül lett kiválasztva: a korábbi megfigyelések alapján ő volt a szalakótafélék közül minden évben az első, aki visszatért Magyarországra, és költésbe kezdett.

Elevennel a közös kutatás már évek óta tart, így nemcsak azt tudják róla, hogy a Pest megyei Apajon fészkel a nyári hónapokban, hanem hogy milyen útvonalon repül Afrikába, hogy átvészelje a telet. Jó szokásához híven idén is útnak indult, és a legutóbbi adatok szerint már szinte teljesen átért a Szaharán, valahol Csád és Szudán határa közelében lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A magyar szalakóták általában április végén vagy május elején térnek vissza fészkelőhelyükre, nagy részük pedig egyből párba is áll. A hazai állomány jelentős hányada ma már mesterséges odúkban költ, így könnyebben meg tudják őket védeni, ennek eredményeként pedig a számuk is megduplázódott a ’80-as évek óta.

Akkora, mint egy bogár: a világ legkisebb madara alig 6 centiméter

A méhkolibri nyerte el a világ legkisebb madara címet.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük