Ennyibe kerül az államnak egy szabálysértő
Ő dönt: fizet, vagy leüli
Az új szabálysértési eljárás aránytalanságokkal jár.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szabálysértésben kapott pénzbírságot inkább leülhetik a megbírságoltak, ha nem akarják vagy nem tudják kifizetni. Erre a lehetőségre a 2012-ben hatályba lépett szabálysértési törvény ad lehetőséget - írja a hvg.hu.

A tavalyi évben csaknem százezer esetben éltek ezzel a lehetőséggel, ami meglehetősen leterheli az igazságszolgáltatást, emellett költséges is lenne. A Belügyminisztérium információi szerint az esetek több mint 99%-ában nem történik meg a tényleges elzárás, mert az érintettek végül inkább befizetik a korábban kiszabott összeget, hiszen a pénzbírság befizetésére az utolsó pillanatig van lehetőség.

Mik a költségek?

Az Országos Bírósági Hivatal hvg.hu-nak kiadott adatai alapján 2012-ben 96 943 esetben küldték a büntetésüket nem teljesítő szabálysértőket büntetés-végrehajtási intézetbe. A szabálysértésért kiszabható pénzbírság összege 5 ezer és 300 ezer forint közé eshet. Egy börtönben töltött nap 5 ezer forintot jelent, tehát egy 30 ezer forintos bírság hat nap elzárást jelent.

Az állam számára ez dupla költséget jelent, hiszen ki kell fizetnie magát az elzárást, valamint elbukja az államháztartásba be nem folyt bírságot, ami 2012-ben összesen 3,3 milliárd forint volt. Ezen kívül az is problémát okoz, hogy sokszor a helyszíni bírságot nem fizetik be, de ledolgoztatni sem tudják a bűnösökkel, mert azok nem jelentkeznek közmunkára.

Az új törvény életbe lépett

Az új szabálysértési törvény életbe lépésével jelentősen megemelkedett a bíróságokra került szabálysértési ügyek száma. Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása szerint ennek oka éppen az volt, hogy a ki nem fizetett pénzbírság, helyszíni bírság, illetve a nem teljesített közérdekű munka miatt elzárást kellett az érintettekkel szemben elrendelni, amit csak a bíróság mondhat ki. Tehát a négyezerhez képest a hónap végére az ügyek száma eléri a húszezret is.

Összességében nagyjából százezer szabálysértőt küldtek valamelyik büntetés-végrehajtási intézménybe a tavaly évben, amikor összesen 637 fő vonult be büntetés-végrehajtási intézetbe a szabálysértési elzárás letöltése miatt. Miután inkább befizetik az összeget végül, a Belügyminisztérium szerint az elzárásra változtatásnak van befizetés-ösztönző hatása.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának adatai szerint az összes fogvatartott alig 1-2%-a ül szabálysértés miatt. Az elzáráson lévők száma napi száz-kétszáz között van, tavaly december 31-én 128-an szilvesztereztek bent, idén május 28-án 289 szabálysértő töltötte elzárva büntetését. A büntetés-végrehajtás részéről hangsúlyozták azt is, hogy az elzárásukat töltőket az elítéltektől és az előzetes letartóztatásban lévőktől egyaránt el kell különíteni.

A fogvatartottak mintegy 2300 forintos napi eltartási összege az étel és a közművek költségeit tartalmazza a büntetésvégrehajtó-tisztek bére és egyéb kiadások nélkül. Ezt is hozzászámítva egy rács mögött lévő ember egy nap 7-8 ezer forintba kerül az államnak.

Aránytalan büntetések

Amíg egy néhány ezer forintra megbírságolt ember, ha nem akar vagy nem tud fizetni, könnyen a börtönben találhatja magát, egy súlyosabb ügyben elítélt bűnöző ennél enyhébb büntetéssel is megúszhatja. Így gyakran előfordul, hogy a rendőrökre támadók legfeljebb egy figyelmeztetést kapnak, ugyanis nem jellemző, hogy a rendőrrel szemben fellépő illető minden esetben börtönbüntetést kap. Míg 2010-ben 598 hivatalos személyre támadóból 68-nak az őrizetbe vételét rendelte el a bíróság, addig tavaly 557 ember közül 90-ét.

Ezt is szeretjük