Ilyen körülmények között élnek a börtönben a kismamák

Képeken a valóság

A kecskeméti börtön anya-gyerek részlegén jártunk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki még soha nem járt börtönben, az a filmélmények alapján az intézményt egy ijesztő, mocskos helyként képzeli el, ami tömve van agresszív rabokkal, akik ordítozva rázzák a rácsot, ha a folyosón felbukkan egy nő. Mások szerint a börtönök luxushotelek, ahol a rabok tévézhetnek, tanulhatnak, sportolhatnak, ráadásul teljesen ingyen. Indulás előtt mi a kecskeméti börtön anya-gyermek részlegét a kettő közé lőttük be.

A rácsokat rázó kismamákat azonnal kizártuk, és ugyanígy nem gondoltunk luxuskörülményekre sem. Aztán jött a meglepetés...

Ikrek is jöhetnek

Az anya-gyermek részleget évekkel ezelőtt a börtönben szült anyák és csecsemőik együttes elhelyezésére hozták létre.

Az intézmény 20 nő és 21 gyermek befogadására képes, az anyák maximum egy évig élhetnek itt gyermekükkel. A részlegen jelenleg nyolc nő neveli picijét, a társaság az elkövetett bűncselekmények alapján, mondhatni, vegyes. Az anyák között van, aki lopott, van, aki verekedett, míg más emberölés miatt került börtönbe.

A részleg Kecskemét külterületén, egy épületkomplexumban kapott helyet. A börtön II. számú egységében van az úgynevezett félig nyitott részleg, ahol többnyire első bűntényes felnőtt férfiak töltik büntetésüket. Mellette van a Fiatalkorú Regionális Intézet, amelyben összesen 35-40 fiatalkorú fiú és leány koptatja a rá mért büntetését.

Földszintes okmányiroda kórházi gyerekosztállyal

Az anya-gyerek részleg a börtön hátsó részén van, közvetlenül a mosodával szemben. Az épület kívülről egy földszintes kerületi okmányiroda hatását kelti, amit négy-öt méteres kerítéssel öleltek körbe. A különbség, hogy a kerítés teteje itt pengeéles dróthálóval van felszerelve.

A részleg belülről egy kórházi gyerekosztályra emlékeztet, de annyira, hogy még a fehér köpenyes csecsemőgondozó is stimmel, aki a személyzet állandó tagjaként ügyel a babákra. De nemcsak ő tesz így, a körleten belül az anyák is szabadon járkálnak napközben. Megérkezésünkkor egy részük a részleget takarította, a többiek pedig az épület közepén található, padlószőnyeges, üvegablakokkal elválasztott játszószobában játszott a kicsikkel.

Az anyákat egyébként itt cellák helyett nyitott ajtajú, négy-öt négyzetméteres lakószobákban helyezik el. A szobák berendezését egy normál ágy, egy babaágy és egy pelenkázóasztal alkotják, de van légzésfigyelő is a babák biztonsága érdekében. A pelenkázó fiókjában pelenkák, babaruhák, babacipők, a falakon családi képek, levelek, emlékek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A börtönösnek épp nem mondható környezet láttán az embernek először tágra nyílik a szeme, de, mint megtudtuk, az irigylésre méltó körülményeket elsősorban nem az anyák, hanem a kisbabák miatt teremtették meg. Tény: a zárka, a folyamatos bezártság nem való egy csecsemőnek. Itt egyébként az anyák szerepe is más, mint a börtönben. Az anyák afféle gondozóként vannak jelen, a fő feladatuk, hogy ellássák a kicsiket. És a rendszer működik, nem is akárhogy: a babák boldogok, egészségesek.

Kert fákkal, zöldségekkel

Mint megtudtuk, itt a szabályok sem olyan szigorúak, mint más börtönben, napközben például tényleg szabadon lehet mozogni a körleten, a kertbe való kijutáshoz viszont már engedély kell.

A kert egyébként kicsi, de nagyon kellemes. Vannak benne fák, virágok és zöldségek, amiket az anyák nevelgetnek. A külvilágot itt egy bástyafal választja el, aminek a tetejét pengedrótfonat zárja le. A falra a félig nyitott börtön képzőművészeti szakkörösei mesevilágot festettek színes mesefigurákkal: Bambival, Hófehérkével, hupikék törpikékkel.

A szabályok sorában az első az, hogy a gyermek érdeke felülír mindent. Ha a babának ennie kell, akkor az anyának meg kell etetnie, akkor is, ha ő éhesebb.

- Reggel hatkor ébresztő, utána rendbe kell tenni a szobát, és fel kell öltöztetni a kicsit. Ezután kapunk öt pelenkát és tiszta ágyneműt a babának, ha szüksége van erre. Fél hétkor reggeli, kávé, utána kirakjuk a cumisüveget, amibe teát öntenek a kicsinek. Ha meleg van, akkor reggeli után kimehetünk egy órára a kertbe, a szabad levegőre. Ezután jön az ebéd: először a baba eszik, aztán mi. Ebéd után cigiszünet, majd egy órától csendes pihenő. Fél háromkor uzsonna, kávé, cigaretta megint, négy órától fürdés az anyáknak, hat órától a babáknak. Ezután letesszük őket aludni.

Fél nyolckor vacsora nekünk, aztán dohányzás, takarítás, nyolctól pedig alvás - sorolta a napi teendőket Balogh Enikő, aki négy hónapos kisfiát neveli az intézményben. Enikőt három gyermeke várja haza.

Ebbe neveltek bele

A 27 éves nő visszaesőként került börtönbe, lopott, nem egyszer, mint mondja, ebbe nevelték bele. Enikő nem az anya-gyerek részlegen kezdte, más börtönt is megjárt már előtte.

- A többi börtön sokkal rosszabb. Négykor kellett kelni, ötkor reggelizni, majd hattól fél kettőig dolgozni. Utána ebéd, majd mindenkinek be kellett vonulni a zárkába, amit ezután csak engedéllyel hagyhat el - mesélte.

Míg Enikő határozottan kijelentette, hogy börtön sokkal rosszabb, mint az anya-gyerek részleg, addig Raffael Beáta egész másként vélekedett.

- Másik börtönben mindent el tudtam magamnak érni, itt viszont nagyon meg kell gondolnom, hogy reagálok dolgokra. Ha hibázom, nem maradhatok tovább a babával - magyarázta a szintén lopásért elítélt nő.

Azonnal elveszik a gyereket

Beáta nem túlzott, az anyáktól tényleg azonnal elválaszthatják a babát, ha kiderül, hogy nem az előírásoknak megfelelően jártak el - magyarul, ha nem megfelelően gondozzák a gyermeket. A kicsiket a védőnő mellett hetente megvizsgálja egy gyermekorvos, és ügyel rájuk a háromfős személyzet is. Ha közülük bárki bajt észlel, egy szakértőkből álló bizottság azonnal megvitatja a helyzetet, és ha szükségesnek ítélik, megtörténik a szétválasztás.

Bár az anyák többségében jól bánnak a gyerekükkel, előfordult már olyan is, hogy egyikük a kicsi székrekedését úgy kezelte, hogy egy csupasz gyufaszálat dugott a baba végbelébe, amely emiatt bevérzett. Az anyát azonnal elszállították egy letöltő börtönbe.

Megijed a kicsi, ha férfit lát

Beáta a kontroll mellett problémának tartja azt is, hogy itt, a falak között a kicsi nem mozoghat annyit, amennyire igénye lenne, ráadásul negyedannyi inger éri, mint a kinti környezetben.

- Megijed, ha férfit lát. Nem szokott hozzá a férfiakhoz, fél tőlük, neki a férfiak idegenek - avatott be.

Az anya-gyerek részlegen a személyzet tagjai nők, férfival többnyire csak akkor találkoznak, ha meglátogatják őket. Erre viszont csak ritkán kerül sor, sok elítélthez egyáltalán nem jönnek. Vannak, akiket a távolság tart vissza, míg másokat az, hogy az anya kifejezetten a távolmaradásra kérte őket.

38 év, 14 gyerek

Így tett Farkas Magdolna is, aki 14 gyermeket nevel, utolsó gyermekét a tököli rabkórházban szülte meg. A 38 éves asszonyt garázdaság miatt ítélték el, ez volt az első ügye. Állítása szerint gyermekét védte, miatta keveredett verekedésbe.

- Amíg itt vagyok, nem akarom látni a kisgyerekeket, úgy sokkal nehezebb lenne. Mind nekem, mind a kicsiknek. Az egyik kisfiam már így is sikongat a telefonba, ha meghallja a hangom, nagyon anyás, úgyhogy jobb neki úgy, ha addig nem lát, amíg haza nem megyek. Arra azért megkértem őket, hogy küldjenek be fényképeket - mondta az asszony, aki Enikővel együtt abban reménykedik, hogy babájával együtt szabadul majd, a kicsi egyéves születésnapjával egy időben.

Az anyák maximum eddig maradhatnak az intézményben, utána vagy szabadulnak, vagy átviszik őket egy női börtönbe. A gyermek ekkor vagy az apához, vagy valamelyik családtaghoz kerül.

Az igazi tragédia az, ha a lehetséges gyámok közül senki nem él olyan körülmények között, ahová el lehet helyezni egy gyermeket. Ilyenkor a kicsit állami gondozásba adják, úgy, hogy az anya semmit nem tehet ez ellen, mert a börtönévek alatt a szülői felügyeleti jog szünetel.

Elválás egy év után

Az anyák közül Beátának biztosan vissza kell menni a börtönbe. Gyermekével, akire 12 évet várt - ennyi ideig nem sikerült teherbe esnie -, még mintegy négy hónapot tölthet el, már ha a bizottság is rábólint erre. Az engedélyt a fél év letelte után havonta hosszabbítani kell.

Nézd meg az összes képünket!

- Két hónapig éltem teljes bizonytalanságban, nem tudtam, mi lesz a kicsivel. Az apjával nem vagyok jóban, más rokonom nincs, végül a keresztanyám vállalta, hogy magához veszi. Az elválás borzalmas lesz, már az a bizonytalansággal töltött két hónap is nagyon megviselt, és ahogy nő, úgy lesz egyre nehezebb. Fogalmam sincs, hogy fogom átvészelni, már most próbálom elszoktatni magamtól, például berakom a játszószobába, hogy legyen el nélkülem, de ahogy meglát az ablakban, kiabál utánam, sírni kezd. A legrosszabb, hogy ezt a kicsi nem érdemli meg. Én követtem el a bűncselekményt, ő viszont nem tehet semmiről, mégis ugyanúgy szenvednie kell - szomorkodott.

Mégis, miért bűnözött?

Hogy mindezek tudatában miért élt úgy, hogy börtön lett a vége, arra nincs értékelhető magyarázat, de nemcsak tőle, egyik anyától sem.

Nem gondoltam volna, hogy ennyi időre lecsuknak. Nem tudtam megállni a lopást. Azt hittem, felmentenek. Ilyen és ehhez hasonló válaszok születtek...

De abban legalább mindegyikük egyetértett, hogy soha többé nem akarnak visszakerülni sem ide, sem másik börtönbe. Hogy ez tényleg így lesz-e, az viszont már egy másik történet...

Ezt is szeretjük