Ilyen körülmények között élnek a börtönben a kismamák
Képeken a valóság
A kecskeméti börtön anya-gyerek részlegén jártunk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki még soha nem járt börtönben, az a filmélmények alapján az intézményt egy ijesztő, mocskos helyként képzeli el, ami tömve van agresszív rabokkal, akik ordítozva rázzák a rácsot, ha a folyosón felbukkan egy nő. Mások szerint a börtönök luxushotelek, ahol a rabok tévézhetnek, tanulhatnak, sportolhatnak, ráadásul teljesen ingyen. Indulás előtt mi a kecskeméti börtön anya-gyermek részlegét a kettő közé lőttük be.

A rácsokat rázó kismamákat azonnal kizártuk, és ugyanígy nem gondoltunk luxuskörülményekre sem. Aztán jött a meglepetés...

Ikrek is jöhetnek

Az anya-gyermek részleget évekkel ezelőtt a börtönben szült anyák és csecsemőik együttes elhelyezésére hozták létre.

Az intézmény 20 nő és 21 gyermek befogadására képes, az anyák maximum egy évig élhetnek itt gyermekükkel. A részlegen jelenleg nyolc nő neveli picijét, a társaság az elkövetett bűncselekmények alapján, mondhatni, vegyes. Az anyák között van, aki lopott, van, aki verekedett, míg más emberölés miatt került börtönbe.

A részleg Kecskemét külterületén, egy épületkomplexumban kapott helyet. A börtön II. számú egységében van az úgynevezett félig nyitott részleg, ahol többnyire első bűntényes felnőtt férfiak töltik büntetésüket. Mellette van a Fiatalkorú Regionális Intézet, amelyben összesen 35-40 fiatalkorú fiú és leány koptatja a rá mért büntetését.

Földszintes okmányiroda kórházi gyerekosztállyal

Az anya-gyerek részleg a börtön hátsó részén van, közvetlenül a mosodával szemben. Az épület kívülről egy földszintes kerületi okmányiroda hatását kelti, amit négy-öt méteres kerítéssel öleltek körbe. A különbség, hogy a kerítés teteje itt pengeéles dróthálóval van felszerelve.

A részleghez vezető út
A részleg kívülről

A részleg belülről egy kórházi gyerekosztályra emlékeztet, de annyira, hogy még a fehér köpenyes csecsemőgondozó is stimmel, aki a személyzet állandó tagjaként ügyel a babákra. De nemcsak ő tesz így, a körleten belül az anyák is szabadon járkálnak napközben. Megérkezésünkkor egy részük a részleget takarította, a többiek pedig az épület közepén található, padlószőnyeges, üvegablakokkal elválasztott játszószobában játszott a kicsikkel.

Az anyákat egyébként itt cellák helyett nyitott ajtajú, négy-öt négyzetméteres lakószobákban helyezik el. A szobák berendezését egy normál ágy, egy babaágy és egy pelenkázóasztal alkotják, de van légzésfigyelő is a babák biztonsága érdekében. A pelenkázó fiókjában pelenkák, babaruhák, babacipők, a falakon családi képek, levelek, emlékek.

A börtönösnek épp nem mondható környezet láttán az embernek először tágra nyílik a szeme, de, mint megtudtuk, az irigylésre méltó körülményeket elsősorban nem az anyák, hanem a kisbabák miatt teremtették meg. Tény: a zárka, a folyamatos bezártság nem való egy csecsemőnek. Itt egyébként az anyák szerepe is más, mint a börtönben. Az anyák afféle gondozóként vannak jelen, a fő feladatuk, hogy ellássák a kicsiket. És a rendszer működik, nem is akárhogy: a babák boldogok, egészségesek.

Kert fákkal, zöldségekkel

Mint megtudtuk, itt a szabályok sem olyan szigorúak, mint más börtönben, napközben például tényleg szabadon lehet mozogni a körleten, a kertbe való kijutáshoz viszont már engedély kell.

A kert egyébként kicsi, de nagyon kellemes. Vannak benne fák, virágok és zöldségek, amiket az anyák nevelgetnek. A külvilágot itt egy bástyafal választja el, aminek a tetejét pengedrótfonat zárja le. A falra a félig nyitott börtön képzőművészeti szakkörösei mesevilágot festettek színes mesefigurákkal: Bambival, Hófehérkével, hupikék törpikékkel.

A szabályok sorában az első az, hogy a gyermek érdeke felülír mindent. Ha a babának ennie kell, akkor az anyának meg kell etetnie, akkor is, ha ő éhesebb.

- Reggel hatkor ébresztő, utána rendbe kell tenni a szobát, és fel kell öltöztetni a kicsit. Ezután kapunk öt pelenkát és tiszta ágyneműt a babának, ha szüksége van erre. Fél hétkor reggeli, kávé, utána kirakjuk a cumisüveget, amibe teát öntenek a kicsinek. Ha meleg van, akkor reggeli után kimehetünk egy órára a kertbe, a szabad levegőre. Ezután jön az ebéd: először a baba eszik, aztán mi. Ebéd után cigiszünet, majd egy órától csendes pihenő. Fél háromkor uzsonna, kávé, cigaretta megint, négy órától fürdés az anyáknak, hat órától a babáknak. Ezután letesszük őket aludni.

Enikő a kisbabájával

Fél nyolckor vacsora nekünk, aztán dohányzás, takarítás, nyolctól pedig alvás - sorolta a napi teendőket Balogh Enikő, aki négy hónapos kisfiát neveli az intézményben. Enikőt három gyermeke várja haza.

Ebbe neveltek bele

A 27 éves nő visszaesőként került börtönbe, lopott, nem egyszer, mint mondja, ebbe nevelték bele. Enikő nem az anya-gyerek részlegen kezdte, más börtönt is megjárt már előtte.

- A többi börtön sokkal rosszabb. Négykor kellett kelni, ötkor reggelizni, majd hattól fél kettőig dolgozni. Utána ebéd, majd mindenkinek be kellett vonulni a zárkába, amit ezután csak engedéllyel hagyhat el - mesélte.

Míg Enikő határozottan kijelentette, hogy börtön sokkal rosszabb, mint az anya-gyerek részleg, addig Raffael Beáta egész másként vélekedett.

Beáta a kislányával
A pici fekhelye

- Másik börtönben mindent el tudtam magamnak érni, itt viszont nagyon meg kell gondolnom, hogy reagálok dolgokra. Ha hibázom, nem maradhatok tovább a babával - magyarázta a szintén lopásért elítélt nő.

Azonnal elveszik a gyereket

Beáta nem túlzott, az anyáktól tényleg azonnal elválaszthatják a babát, ha kiderül, hogy nem az előírásoknak megfelelően jártak el - magyarul, ha nem megfelelően gondozzák a gyermeket. A kicsiket a védőnő mellett hetente megvizsgálja egy gyermekorvos, és ügyel rájuk a háromfős személyzet is. Ha közülük bárki bajt észlel, egy szakértőkből álló bizottság azonnal megvitatja a helyzetet, és ha szükségesnek ítélik, megtörténik a szétválasztás.

Bár az anyák többségében jól bánnak a gyerekükkel, előfordult már olyan is, hogy egyikük a kicsi székrekedését úgy kezelte, hogy egy csupasz gyufaszálat dugott a baba végbelébe, amely emiatt bevérzett. Az anyát azonnal elszállították egy letöltő börtönbe.

Megijed a kicsi, ha férfit lát

Beáta a kontroll mellett problémának tartja azt is, hogy itt, a falak között a kicsi nem mozoghat annyit, amennyire igénye lenne, ráadásul negyedannyi inger éri, mint a kinti környezetben.

- Megijed, ha férfit lát. Nem szokott hozzá a férfiakhoz, fél tőlük, neki a férfiak idegenek - avatott be.

Az anya-gyerek részlegen a személyzet tagjai nők, férfival többnyire csak akkor találkoznak, ha meglátogatják őket. Erre viszont csak ritkán kerül sor, sok elítélthez egyáltalán nem jönnek. Vannak, akiket a távolság tart vissza, míg másokat az, hogy az anya kifejezetten a távolmaradásra kérte őket.

38 év, 14 gyerek

Így tett Farkas Magdolna is, aki 14 gyermeket nevel, utolsó gyermekét a tököli rabkórházban szülte meg. A 38 éves asszonyt garázdaság miatt ítélték el, ez volt az első ügye. Állítása szerint gyermekét védte, miatta keveredett verekedésbe.

Magdolna
És a pici

- Amíg itt vagyok, nem akarom látni a kisgyerekeket, úgy sokkal nehezebb lenne. Mind nekem, mind a kicsiknek. Az egyik kisfiam már így is sikongat a telefonba, ha meghallja a hangom, nagyon anyás, úgyhogy jobb neki úgy, ha addig nem lát, amíg haza nem megyek. Arra azért megkértem őket, hogy küldjenek be fényképeket - mondta az asszony, aki Enikővel együtt abban reménykedik, hogy babájával együtt szabadul majd, a kicsi egyéves születésnapjával egy időben.

Az anyák maximum eddig maradhatnak az intézményben, utána vagy szabadulnak, vagy átviszik őket egy női börtönbe. A gyermek ekkor vagy az apához, vagy valamelyik családtaghoz kerül.

Az igazi tragédia az, ha a lehetséges gyámok közül senki nem él olyan körülmények között, ahová el lehet helyezni egy gyermeket. Ilyenkor a kicsit állami gondozásba adják, úgy, hogy az anya semmit nem tehet ez ellen, mert a börtönévek alatt a szülői felügyeleti jog szünetel.

Zárka
Kert

Elválás egy év után

Az anyák közül Beátának biztosan vissza kell menni a börtönbe. Gyermekével, akire 12 évet várt - ennyi ideig nem sikerült teherbe esnie -, még mintegy négy hónapot tölthet el, már ha a bizottság is rábólint erre. Az engedélyt a fél év letelte után havonta hosszabbítani kell.

Nézd meg az összes képünket!

- Két hónapig éltem teljes bizonytalanságban, nem tudtam, mi lesz a kicsivel. Az apjával nem vagyok jóban, más rokonom nincs, végül a keresztanyám vállalta, hogy magához veszi. Az elválás borzalmas lesz, már az a bizonytalansággal töltött két hónap is nagyon megviselt, és ahogy nő, úgy lesz egyre nehezebb. Fogalmam sincs, hogy fogom átvészelni, már most próbálom elszoktatni magamtól, például berakom a játszószobába, hogy legyen el nélkülem, de ahogy meglát az ablakban, kiabál utánam, sírni kezd. A legrosszabb, hogy ezt a kicsi nem érdemli meg. Én követtem el a bűncselekményt, ő viszont nem tehet semmiről, mégis ugyanúgy szenvednie kell - szomorkodott.

Mégis, miért bűnözött?

Hogy mindezek tudatában miért élt úgy, hogy börtön lett a vége, arra nincs értékelhető magyarázat, de nemcsak tőle, egyik anyától sem.

Ez is a körlet egy része

Nem gondoltam volna, hogy ennyi időre lecsuknak. Nem tudtam megállni a lopást. Azt hittem, felmentenek. Ilyen és ehhez hasonló válaszok születtek...

De abban legalább mindegyikük egyetértett, hogy soha többé nem akarnak visszakerülni sem ide, sem másik börtönbe. Hogy ez tényleg így lesz-e, az viszont már egy másik történet...

Ezt is szeretjük