Bándy-ügy: miért nem ült a gyilkos börtönben? A rendőrség hallgat

Behívója volt, mégis szabadon mászkálhatott. Rejtély, hogy ki a felelős, falakba ütköztünk.

Sajtóhírek szerint Bándy Kata gyilkosának börtönben kellett volna ülni a gyilkosság napján. Behívója volt július 2-ára, mégis szabadon mászkált.

Annak próbáltunk utánajárni, ki hibázott, ki a felelős azért, hogy a férfi nem volt börtönben a gyilkosság napján, illetve azért, hogy azt követően sem vonult be.

Bíróság: semmilyen értesítést nem kaptunk, hogy intézkedni kellene

Mint Sárközy Szabolcstól, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szóvivőjétől megtudtuk, az ügyben ők biztosan nem illetékesek, mégpedig a következők miatt: a férfi szabálysértést követett el, ilyenkor pedig a végrehajtást nem a bíróság intézi, hanem a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézet.

- A bíróság elítélte a férfit. Ilyenkor a rendőrség küldi ki a felhívást, és ha nem jelenik meg, akkor a rendőrségnek kell elővezetni az elítéltet - mondta el a szóvivő.

Kérdésünkre, hogy mi van akkor, ha nem találják meg, Sárközy Szabolcs azt felelte: ők semmilyen értesítést nem kaptak, hogy intézkedni kellene. A szóvivő folytatásként a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságot, illetve a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet ajánlotta mint illetékest. 

A megyei büntetés-végrehajtási intézet sajtószóvivője nem reagált e-mailben elküldött kérdéseinkre, válaszolt viszont az országos főparancsnokság: tőlük megtudtuk, hogy ilyen esetekben, tehát, ha a behívó ellenére az illető nem jelenik meg, nem arról szólnak a rendőröknek, hogy nem érkezett meg az elítélt, hanem arról, hogy megtörtént a befogadás.

Azt, hogy az elítélt nem jelent meg, abból kell tudnia a rendőröknek, hogy nem küldött értesítést a büntetés-végrehajtási intézet arról, hogy megérkezett. A büntetés-végrehajtás tehát ez alapján szintén nem hibázhatott, nem is tudott volna hogyan: nem szóltak, de ez azt jelentette, hogy nem történt meg a befogadás.

Mindenki hallgat

Ezt követően felkerestük a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságot, hogy megtudjuk: miután kiderült, hogy az elkövető a börtönben nem jelent meg, felkeresték-e lakhelyén, megpróbálták-e előkeríteni valamilyen módon, és ha nem, miért?

A rendőrkapitányságon kérdéseinkre nem adtak választ, ehelyett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitánysághoz irányítottak minket, mondván, csak ők nyilatkozhatnak az ügyben. Ezután megkerestük Nyikos Tamást, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, ám ő ugyancsak nem válaszolt kérdéseinkre, ehelyett a Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysághoz irányított minket.

Mikor ezt megemlítettük egy, a rendőrségi és bírósági ügyeket egyaránt ismerő forrásunknak, az illető azt mondta, ez a kérés így értelmezhetetlen, hiszen bár Bács-Kiskun megyéből valóban Baranya megyébe távozott az elkövető, ez az ügy akkor is Bács-Kiskun megyéhez tartozik.

Csak a könnyebb megértés érdekében: Bács-Kiskun megye egyrészt azért lehet illetékes, mert a gyilkos információink szerint azt a bizonyos szabálysértést a megyében követte el. Másrészt, mint megtudtuk, a férfi többször került összetűzésbe a kiskunhalasi rendőrökkel. Harmadrészt pedig a megye illetékességét növeli az is, hogy a kecskeméti börtönbe kellett volna bevonulni az elkövetőnek, ami szintén Bács-Kiskun megye.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig azért része az ügynek, mert a gyilkosság Pécsett történt, ám ehhez nem sok köze van annak, hogy az elkövető a kecskeméti börtönbe miért nem vonult be.

Nem mondják meg, kinek kellett volna elkapni

Nyikos Tamás kérdésünkre, hogy akkor ezek szerint nem a kiskunhalasi rendőröknek kellett volna elfogni a szabálysértésért elítélt férfit, megismételte: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, vagy az Országos Rendőr-főkapitánysághoz forduljunk kérdéseinkkel.

Őket viszont hiába kerestük, választ - elképzelhető, hogy az idő rövidsége miatt - cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Így továbbra sem tisztázott, hogy történt-e rendőri elővezetés - ez az, amikor a börtönben nem megjelenő elítéltet megpróbálják előkeresni -, és ha nem, miért nem.

Mi van a három csapás törvénnyel, rá nem vonatkozik?
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha az elkövető ennyi mindent csinált korábban, rá miért nem vonatkozott a három csapás törvény. Mint megtudtuk, azért, mert a gyilkos korábban nem erőszakos bűncselekményeket követett el, a három csapás pedig csak olyanokra vonatkozik, akik erőszakos bűncselekményeket követtek el.

Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre sem, hogy ha volt elővezetés, és az sikertelen volt, akkor milyen további intézkedések történtek, illetve, ha nem történt semmi, akkor azt mivel magyarázzák? Miért nem szóltak a bíróságnak, hogy ez az ember elveszett, és elfogatóparancsot vagy körözést kellene kiadni ellene?

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szabálysértésnél nincs körözés?

Nem hivatalos forrásból azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ilyenkor a bíróság szintén nem illetékes, szabálysértési ügyekben ugyanis nem szoktak körözést kiadni, "várják, hogy az illető a pénzbüntetést befizesse, vagy hogy bevonuljon a börtönbe, és, ha ez nem történik meg, 30 nap múlva újra felkeresik" - fogalmazott forrásunk.

Mivel válaszokat nem kaptunk, így azt sem sikerült tisztáznunk, hogy ki a felelős, ki hibázott, illetve ki számíthat büntetésre azért, mert az elítélt szabadon mászkálhatott a behívója ellenére. Természetesen, amint kapunk válaszokat, azonnal közöljük őket.

Nyikos Tamás később arról tájékoztatott, kérdéseinkre az Országos Rendőr-főkapitányság a holnapi, azaz a szerdai nap folyamán ad választ.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük